Lugn i Europa trots Cyperns nej till bankskatt

"Mycket stabilare inom eurozonen"
1:42 min

Efter Cyperns nej till EU:s nödlån på tisdagskvällen reagerar eurozonens övriga länder med lugn. Utpressning kommer inte att fungera, sa bland annat den tyske finansministern Wolfgang Schäuble.

Schäuble sa sig inte heller vara orolig för att en eventuell konkurs för Cypern  skulle vara en fara för hela eurozonen.

– Vi är mycket stabilare inom eurozonen nuförtiden, sa den kristdemokratiske finansministern Wolfgang Schäuble i tysk tv sent på tisdagskvällen.

Han menar att de åtgärder eurozonen åstadkommit under det senaste året gör att det inte finns någon stor risk för smittoeffekter om Cypern trots allt skulle gå i konkurs efter att landets parlament röstat nej till upplägget för EU:s nödlån.

– Situationen är allvarlig, men den får inte leda till att vi fattar oförnuftiga beslut, sa Schäuble.

Ordföranden för eurogruppen, den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem, beklagade Cyperns nej men sa också att EU:s erbjudande om hjälp kvarstår.

Cyperns parlament valde ju att rösta nej trots att det hårt kritiserade upplägget med att även småsparare skulle betala en bankskatt för nödlånet hade modifierats.

De lugna kommentarerna från eurozonen kom delvis som ett resultat av att marknadens reaktioner på händelseutvecklingen på Cypern hittills varit ganska återhållsamma.

Den tyske finansministern tyckte att någon politiker på Cypern måste förklara för de arga spararna att den cypriotiska affärsmodellen, med en överdimensionerad banksektor baserad på enorma summor utländsk kapital och låga skatter, inte längre fungerar.

– Kanske försöker de med utpressning, men det kommer inte fungera, sa Wolfgang Schäuble.

Han önskade också Cyperns finansminister all framgång på sitt besök i Moskva senare på onsdagen.

Summa summarum, eurozonen är ännu inte beredd att vika från uppfattningen att Cypern på något sätt självt måste bidra med nästan sex miljarder euro för att få sitt nödlån.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".