Polis och demonstranter utanför det cypriotiska parlamentet. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Stor osäkerhet i krisens Cypern

Bankerna kommer fortsätta vara stängda
1:44 min

På krisdrabbade Cypern är osäkerheten stor om landets framtid. I går kväll sa parlamentet nej till de kontroversiella villkoren för att landet ska få ett räddningspaket från de övriga euroländerna.

– Parlamentet har med en stor majoritet avvisat euroländernas beslut om att bankspararnas pengar ska tvångsbeskattas.

Det sa talmannen Yiannakis Omirou när han kom ut efter parlamentsmötet i går kväll.

Därmed har ett nytt dramatiskt kapitel inletts på krisdrabbade Cypern. Bankerna kommer att fortsätta att vara stängda. I dag på morgonen kommer president Anastasiades att samla alla partiledare för att diskutera nästa steg i det Cypriotiska dramat.

De överraskande kraven från de övriga euroländerna att alla cypriotiska bankkonton ska tvångsbeskattas, väckte våldsam vrede på Cypern och bestörtning i resten av världen. Och nu har Cypern sagt nej, med oklara följder.

Demonstranterna utanför parlamentet bytte ut slagorden mot nationalsången, när besked kom att parlamentet röstat nej.

Situationen för Cypern är akut. Alla landets banker måste vara stängda fram till dess det finns en färdig uppgörelse. Annars riskerar det att bli en rusning till bankerna där folk försöker rädda sina pengar.

När bankerna till slut öppnar, kommer sannolikt stora mängder pengar att flyttas i vilket fall som helst. Men den Europeiska Centralbanken har sagt, att den kommer att förse bankerna med nödvändigt kapital.

Cypern kommer nu att försöka få till stånd nya förhandlingar med de övriga euroländerna. Men regeringen förhandlar parallellt med Ryssland om ekonomiskt bistånd.

– Vi ser fram emot solidaritet från våra europeiska partners, säger parlamentets talman Yiannakis Omirou.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".