Datasystem i flera tv-bolag och banker slutade fungera. Foto: Ahn Young-joon/Scanpix.

Sydkorea misstänks ha utsatts för hackerattack

Nordkorea misstänks ligga bakom
1:02 min

Sydkorea har drabbats av omfattande datahaveri. Datasystem i flera tv-bolag och banker slutade fungera. Det finns misstankar att det kan vara en hackerattack från Nordkorea som ligger bakom.

Dataskärmarna på två storbanker blev plötsligt blanka vid 14-tiden i dag lokal tid. Bankomater slutade fungera. Samtidigt kraschade också datorerna på tre av Sydkoreas tv-bolag, även om sändningarna kunde fortsätta. Efter ett par timmar började en del datorer fungera igen.

Misstankarna är att det var en massiv hackerattack från Nordkorea, som anklagts för liknande gärningar tidigare.

Dagens händelser utspelade sig mot bakgrund av höjda spänningar i regionen, och oro över att Nordkorea skulle kunna genomföra en begränsad militär attack mot Sydkorea. Regimen i Pyongyang har senaste tiden utslungat hot om krig som svar på skärpta FN-sanktioner mot Nordkorea sedan landet provsprängt kärnvapen.

Ändå kommer det som en överraskning för många att IT-supermakten Sydkorea skulle kunna vara så sårbart för en omfattande hackerattack. Det kan ta veckor innan myndigheterna i Sydkorea kan säga exakt vad som orsakade dagens haverier.

Pyongyang har de senaste dagarna anklagat Sydkorea och USA för att ha orsakat datorhaverier i Nordkorea tidigare denna månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".