Ericsson skär ned med 1 550 jobb i Sverige. Foto: Staffan Almquist/Scanpix.

919 sägs upp på Ericsson - facket besviket

"Upplever de blivit djupt orättvist behandlade"
1:36 min

Efter det stora varslet på telekomföretaget Ericsson i höstas är det nu klart att 919 personer sägs upp. Bengt Fogelberg, fackordförande på Unionen på Ericsson i Kista, är kritisk till att processen har gått så fort.

– Det har gått lite väl snabbt, vi skulle ha haft betydligt längre tid för att kunna göra ett arbete med ännu högre kvalitet än vad det har hunnits med, säger Fogelberg.

Vad skulle det ha kunnat leda till, till exempel?

– Vi har ju väldigt många konsulter på Ericsson och jag anser nog att fler fasta tjänster, alltså Ericssonanställda, skulle kunna ha matchats eller omplacerats till konsultpositioner som finns i dag på företaget.

Det var i november som 1 550 Ericssonanställda varslades om uppsägning. Efter förhandlingar med facket står det nu klart att 919 sägs upp. Dessutom har ett antal anställda lämnat företaget genom det man kallar frivillig avgång.

Stockholm drabbas värst, i Kista tvingas drygt 550 personer lämna företaget. Förutom Stockholm berörs bland annat Göteborg, Kumla och Linköping.

Ericssons personalchef i Sverige, Tomas Qvist, säger så här om fackets kritik om att fler anställda skulle ha kunnat vara kvar om man i stället gjort sig av med fler konsulter:

– Vi har under den här processen även kunnat göra det här och titta på detta och vi har som vi också annonserar den 7 december minskat våra konsulter över huvud taget med väldigt många.

I går fick de som sägs upp beskedet, och enligt facket är en del av dem upprörda:

– Och många upplever också att de ha blivit djupt orättvist behandlade och att processen inte har varit rättvis för deras del, säger Unionens Bengt Fogelberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".