Malala Yousafzai tillsammans med sin pappa, påväg till skolan. Foto: Scanpix

Malala återvänder till skolan

Hoppas på att få nya vänner i skolan
1:30 min

Den 15 åriga pakistanska flickan Malala Yousafzai som sköts i huvudet av talibaner i oktober förra året har börjat skolan igen. Med stolta steg, tillsammans med sin pappa gick hon i går till sin nya skola i Birmingham för sin första skoldag.

Malala Yousafzai visar stolt upp sin skoluniform  med skolans emblem.

– Det här bevisar att jag är student igen och att jag får lära mig saker, säger Malala till BBC.

Morgonen den 9 oktober förändrades livet för alltid Malala Yousafzai. Hon och klasskompisarna satt som vanligt på skolbussen hemma i Swatdalen när bussen plötsligt besköts av talibaner och Malala träffades i huvudet och annan flicka dog omedelbart.

Händelsen väckte vrede runt om i världen. Den då 14-åriga flickan hade under sitt liv stått upp för flickors rätt att gå i skolan. Något som talibanerna inte kunde acceptera och därför skulle hennes röst tystas för alltid.

Men Malala dog inte utan flögs till England och specialistvård och hon har sedan dess tillfrisknat på ett oväntat sätt. Hon är själv tacksam för hjälpen.

– Jag kan både gå och springa numera, säger Malala till BBC:s reporter.

Hon säger att hon saknar sina forna klasskamrater hemifrån men hoppas nu på att få nya vänner på sin nya skola och hon tänker fortsätta att kämpa för flickors rättigheter och för att de ska kunna gå i skolan, det är deras rättigheter, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".