Ett medborgarinitiativ för en jämlik äktenskapslag fått stort stöd bland allmänheten. Foto: Michael Reichel/Scanpix.

Stort stöd i Finland för jämlik äktenskapslag

Regeringen tvingas ta upp frågan
1:22 min

Ett stort antal namnunderskrifter tvingar nu den finska regeringen att diskutera en jämlik äktenskapslag för homosexuella.

I Finland har ett medborgarinitiativ för en jämlik äktenskapslag fått stort stöd bland allmänheten. Tanken är att en sådan lag ska ge homosexuella ökade rättigheter.

För att ett
medborgarinitiativ ska tas upp i riksdagen måste det ha samlat in 50 000 namnunderskifter, ett mål som nåddes redan efter en dag.

– Det här visar vilket stöd det finns för en jämlik äktenskapslag i Finland, säger kampanjledaren Senni Moilanen.

Initiativet togs efter att lagutskottet i den finländska riksdagen röstat emot att ens ta upp frågan om en jämlik äktenskapslagstiftning till behandling.

Förslaget är att alla par - oavsett om man är av samma kön eller inte - ska ha rätt att gifta sig, adoptera barn tillsammans och ha samma efternamn. Det handlar bara om borgerliga vigslar, kyrkan ska kunna avstå från att viga samkönade par.

Med närmare 120 000 namnunderskrifter måste nu riksdagen behandla förslaget.

– Men målet är ännu inte nått, kampanjen satsar på 250 000 namn under det halvår man har på sig för att verkligen sätta press på politikerna. När de röstar så vet de att det här är vad det finländska folket vill, säger kampanjledaren Senni Moilanen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".