EU-kommissionären Cecilia Malmström. Foto: Ulf Palm/Scanpix.

Utvecklingen i Cypern skapar oro i Bryssel

"Klart att man är oerhört oroad"
1:44 min

De akuta problemen i Cypern lär dominera dagens möte mellan ryske presidenten Putin och EU-kommissionens ordförande Barroso. EU-kommissionen har i dag ägnat flera timmar åt att diskutera Cypernfrågan, och Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström är mycket oroad över utvecklingen där.

– Det är klart att man är oerhört oroad. Bekymren på Cypern är gigantiska när det gäller ekonomin, och det är klart att det enorma folkliga missnöje som uppstått efter detta, när den cypriotiska regeringen inte har fått igenom ett beslut som de själva drev igenom, ställer till bekymmer, så vi får se hur vi ska gå vidare här, säger Cecilia Malmström.

Här i Bryssel orsakar utvecklingen i Cypern en väldig oro. Det avspeglas i att Cecilia Malmström och de andra EU-kommissionärerna i dag diskuterade Cypern i hela tre och en halv timme vid sitt veckomöte, enligt en högt uppsatt EU-källa.

Cypernfrågan följer också med när de flesta EU-kommissionärerna nu åker till Moskva för ett sedan länge inplanerat möte med presidenten och regeringen där.

– Barroso har redan åkt iväg och ska ha egna möten med president Putin i eftermiddag och i morgon och jag kan tänka mig att den här frågan kommer upp. Cyperns minister är själv där i dag, säger Cecilia Malmström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".