1 av 2
En soldat framför den nordkoreanska raket som lyfte i april i år. Foto: Ng Han Guan/Scanpix.
2 av 2
Nordkoreanska servitriser underhåller på restaurang Pyongyang i Vladivostok. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio

Ingen oro i Vladivostok över grannen Nordkorea

Ryssar om Nordkorea
1:08 min

Ryssland har kraftigt fördömt Nordkoreas senaste kärnvapenprov och den upptrappade konflikten på Koreanska halvön oroar grannen i norr. Men i Vladivostok vid ryska Stillahavskusten, nära den nordkoreanska gränsen, märks ingen större rädsla för det som händer i Nordkorea.

– Nej, här i Fjärran Östern har vi vant oss. Tidigare Japan, nu Nordkorea, säger studenterna Tatjana Turkova och Nastja Lisovtsova.

De berättar hur bekanta ringde från Kiev efter tsunamin och haveriet vid kärnkraftverket i japanska Fukushima 2011, och frågade om de levde.

Om det är nära till Japan härifrån den ryska Stillahavskusten är det ännu närmare till Nordkorea - gränsen går knappt 30 mils bilväg söderut från Vladivostok.

Efter Nordkoreas första kärnvapenprov 2006 protesterade studenter i Vladivostok. Nu är stämningen en annan. Man litar till de mätningar som efter det senaste provet i februari inte visade någon förhöjd radioaktivitet i området. I Vladivostok betyder Nordkorea i dag främst skicklig, laglydig och billig arbetskraft. Tusentals nordkoreaner kommer hit varje år, främst som byggarbetare.

Ryssland fördömde kärnvapenprovet i februari liksom raketuppskjutningen i december, men här ser man inte själva Nordkorea som ett hot. Det som oroar är vad Nordkoreas handlingar får andra att göra, säger Andrej Gubin vid Institutet för strategiska studier i Vladivostok.

Han tar Japans militära upprustning som exempel och krafter i Sydkorea som förespråkar samma sak. Hur Kina och USA kommer agera är oklart, menar han.

Ryssland satsar just nu stora resurser på att utveckla sin Stilla havsregion, bland annat finns långtgående planer på en ny gasledning till Sydkorea via Nordkorea och väpnade konflikter i området är det sista Ryssland vill se.

Vladimir, vaktmästare vid universitetet är ändå rädd för själva raketerna från Nordkorea.

– Det är inga vanliga raketer, de är fulla med kärnvapen, nästa gång kanske de flyger hit, eller till Mongoliet, ja vart som helst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".