Sveriges respektive Saudiarabiens flaggor. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

KU återupptar förhören om Saudiaffären

Nekar till att ha bildat bulvanföretag
1:40 min

Förhören om Saudiaffären återupptas i dag i Konstitutionsutskottet. Nu är det bland annat förre generaldirektören Madelene Sandström som ska frågas ut om sin roll. Hon har tidigare förnekat att hon kände till att FOI bildat ett bulvanföretag men en intern FOI-utredning pekar tvärtemot ut henne som drivande.

Stephan Källmén gjorde utredningen:

--När jag pratade med de inblandade var det till 100 procent klarlagt att det var Madelene Sandström, säger han.

Samma sak har flera FOI-chefer sagt i Säpoförhör: Madelene Sandström ligger bakom bildandet av  bulvanföretaget.

Men själv har Madelene Sandström förnekat sin inblandning. Så här sade hon när vi ställde frågor om SSTI för ett år sedan.

– Jag har inget minne utav detta, för det borde jag ju ha om jag hade agerat aktivt och jag har inget minne utav det här.

Idén att FOI skulle bilda ett bulvanföretag ska ha kläckts under en resa som Madelene Sandström gjorde i Saudiarabien tillsammans med bland annat statssekreteraren på försvarsdepartementet i maj 2008.

Regeringskansliet har hävdat att den inte visste om att FOI skulle bilda ett bulvanföretetag. Och om det stämmer eller inte är en av mest centrala frågorna i den här KU-processen som kommer att pågå i riksdagen under våren.

Konstitutionsutskottet ska i dag också förhöra FOI:s nuvarande generaldirektör Jan Olof Lind. Dokument som vi publicerat visar att han skrivit till regeringen och informerat om att FOI ska samarbeta med bulvanföretaget SST. Men när vi ställde frågor till honom om Projekt Simoom, som vapenfabriken i Saudiarbien kallades, svarade han så här:

– Jag har ingen kommentar eftersom vi inte har något projekt med dem.

Har ni haft ett projekt som heter Simoom med Saudiarabien?

– Svaret är nej, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör på Totalförsvarets forskningsinstut, FOI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".