Colorados guvernör skriver under de nya vapenlagarna. Foto: RJ Sangosti/Scanpix.

Konservativ stat skärper vapenlagar

Colorado har en mycket stark vapentradition
1:16 min

Den amerikanska delstaten Colorado går i spetsen för hårdare vapenlagar i USA och inför bland annat skärpta bakgrundskontroller av köparna.

Beslutet om de skärpta reglerna kommer exakt åtta månader efter biografmassakern i Aurora i Colorado när 12 människor dödades och tiotals skadades.

Tidigare har delstaten New York antagit ännu hårdare vapenlagar men det som sker i Colorado anses på många sätt viktigare.

Colorado har en mycket stark vapentradition så att reglerna skärps just där kan ha betydelse i andra konservativa områden i USA.

De nya lagarna innebär bland annat att det ska bli förbjudet med vapenmagasin som innehåller mer än 15 patroner - och det ska vara obligatoriskt med bakgrundskontroller av köparna vid affärer online och också vid överlåtelelser personer emellan.

I andra delstater har det hittills varit omöjligt att driva igenom liknande lagar.

Ett flertal sheriffer har dock deklarerat att de kommer att vägra följa de nya reglerna.

Beslutet i Colorado är ett framsteg för dem som vill ha hårdare vapenlagar, samtidigt har de rönt ett nederlag eftersom det står klart att det inte blir något av förslaget för USA som helhet att förbjuda inköp av halvautomatiska militärliknande gevär, det förslaget har stoppats i senaten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".