Skärmdump från serien. Foto: ZDF.

Tysk tv-succé sätter andra världskriget i fokus

"Den här filmen är viktigt"
1:59 min

En tv-serie i tre delar om andra världskriget har den senaste veckan väckt stor debatt och diskussion i Tyskland. Serien, "våra mödrar, våra fäder" som handlar om fem tyska vänners öden under andra världskriget, ses som ett nytt steg i den tyska bearbetningen av nazitiden och kriget.

Det handlar om fem vänner i 20-årsåldern i Berlin som tar avsked av varandra i början av sommaren 1941. Redan till julen samma kommer de träffas igen i den tyska huvudstaden, är de övertygade om. Andra världskriget förändrar dock deras planer fullständigt.

Två av vännerna blir soldater vid östfronten och vi får bland annat följa hur de blir allt mer kallblodiga krigsmaskiner, hur de slutligen börjar tvivla på den tyska slutsegern och hur en av dem deserterar.

I serien, som är den dyraste någonsin i den tyska historien, har tittarna under tre kvällar, på bästa sändningstid, bland annat fått se tyska soldaters våldsamheter, öden och andra människors offer i skuggan av nazitiden, visats på vad många menar på ett banbrytande och oförställt sätt.

– Den här filmen är viktigt eftersom att de som var med på den tiden snart inte längre finns, säger en av huvudrollsinnehavarna Lukas Gregorowicz.

TV-seriens skapare har pratat  i mängder av medieframträdanden på sistone pratat mycket om att serien ska skapa diskussion mellan tyska familjers generationer om vad som egentligen hände och vad den äldre generationen gjorde och genomlevde. Och med över 20 miljoner tittare under tre kvällar verkar man ha lyckats och öppnat ännu ett nytt kapitel i den tyska bearbetningen av det andra världskriget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".