Hushållens sparande på historiskt hög nivå 2012

Hushållen ökade sitt sparande under förra året, enligt SCB:s statistik över finansräkenskaper. Och ökningen i tillgångar var förhållandevis kraftig medan hushållens låneökning i stället minskade för tredje året i rad, trots fallande räntor.

Enligt Statistiska Centralbyråns statistik om finansräkenskaper uppgick det finansiella sparandet i hushållssektorn till 153 miljarder, att jämföra med 2011 års 76 miljarder. Kraftigast var sparandet under det första halvåret, 132 miljarder, medan det under det andra halvåret låg på 21 miljarder.

Att hushållens sparande ökar är inte så konstigt, eftersom hushållen tenederar att öka sparandet när den reala tillväxten går ner. Ökningen kan ses som ett ökat försiktighetssparande, skriver SCB i ett pressmeddelande.

Ökningen av sparandet är historiskt om man jämför alla år tillbaka då statistiken började publiceras 1995, även om man tar hänsyn till inflation.

– Eftersom det är så stora värden är inte inflationen hela förklaringen, det är fortfarande historiska siffror, säger Nicolai Nystrand vid SCB.

Tillgångarna ökade framför allt genom försäkringssparande, bankinlåning, bostadsrättsandelar och utländska aktier och fondandelar.

När det gäller skulder minskade låneökningen för tredje året i rad, och var den lägsta ökningen sedan 2002. Låneökningen var fortsatt dämpad under sista kvartalet 2012, trots fallande räntor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".