Foto: Scanpix.

Regeringen vill underlätta försvarssamarbete

Ta bort byråkratiska hinder
1:40 min

Regeringen vill utöka försvars- och säkerhetssamarbetet mellan de nordiska länderna, både i luften och till sjöss. De har i dag beslutat om ett samlad redovisningsamarbete.

För att kunna genomföra planerna vill man bland annat se över regelverken för att underlätta samarbetet rent praktiskt, säger utrikesminister Carl Bildt.

– En konkret sak som har kommit väldigt starkt under de senaste åren, är samarbetet mellan våra respektive flygvapen uppe i norra delarna av Norden, där de samövar. Vi säger nu i den här skrivelsen att vi ska försöka ta bort en del av de byråkratiska hinder som fortfarande kan finnas, säger utrikesminister Carl Bildt.

– Det vi kommer göra på Island nästa år är delvis en fortsättning av detta, det vill säga samma flygförband, som då på Island kommer att försätta öva några veckor, men utgående från samma flygbas. Det är klart att det skapar bättre förutsättningar för samverkan, säger Carl Bildt.

Det var när man förra året diskuterade just den nordiska luftövervakningen av Island som det uppstod ett behov av en samlad redovisning. Det handlade om det nordiska utrikes-, säkerhets- och försvarspolitiska samarbetet, samt den krisberedskap som finns.

Ämnet är aktuellt i hela Norden, Finland har tidigare i år meddelat att man vill satsa på ökat konkret samarbete under sitt år som ordförande i det nordiska försvarssamarbetet, Nordefco. Nordiska rådet ska diskutera ämnet vid en specialsession i april.

Den skrivelse som regeringen nu lämnar till riksdagen tar upp en mängd samarbetsområden som till exempel digital säkerhet, kriskommunikation och sammanställningen av en gemensam nordisk övningsplan.

– Detta är något nytt. En del av detta har pågått tidigare och mycket av det försöker vi få fart på, vi sätter det i ett sammanhang. Det finns en kraft i detta från alla de nordiska länderna. Då är det viktigt att samlat också för riksdagenen redovisar vad vi vill , vart vi är på väg och vad vi uppnått hitintills, säger utrikesminister Carl Bildt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".