1 av 10
Den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Foto: Scanpix
2 av 10
Folkmassor i Diyarbakir. Foto. Katja Magnusson/Sveriges Radio
3 av 10
Diyarbakirs borgmästare Osman Baydemir dansar på Newroz. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
4 av 10
Katja Magnusson direktsänder från Newroz i Diyarbakir. Foto. Katja Magnusson/Sveriges Radio
5 av 10
Abdullah Öcalan var huvudpersonen vid det kurdiska nyåret. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio
6 av 10
Firande i Diayrbakir. Foto. Katja Magnusson/Sveriges Radio
7 av 10
Unga män från PKK deltog i firandet. Foto. Katja Magnusson/Sveriges Radio
8 av 10
Maskerade män från PKK på scenen i Diyarbakir. Foto: Scanpix.
9 av 10
Många hade flaggor med den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan när nyåret firades i Diyarbakir. Foto: Scanpix.
10 av 10

PKK utlyser vapenvila i kampen mot Turkiet

"Det är dags för vapnen att tystna"
2:14 min

I dag kom beskedet från den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan att den kurdiska organsiationen har utlyst vapenvila i kampen mot den turkiska staten. Sveriges Radios korrespondent Katja Magnusson rapporterar från Diyarbakir i östra Turkiet.

I ett uttalande som Öcalan skrivit i ett brev från sin fängelsecell, och som i dag lästes upp av en kurdisk politiker, manar Öcalan de kurdiska gerillakrigarna att lämna Turkiet.

– Jag säger till de miljoner som lyssnar på mig nu att vi ska starta en ny era, inte med vapen utan med politik, sa politikern som läste upp PKK-ledaren Abdullah Öcalans meddelande i Diyarbakir i samband med firandet av det kurdiska nyåret.

"Det är dags för vapnen att tystna" och "Det här är inte slutet, det är början på en ny era" stod uttalandet som lästes upp för hundratusentals kurder som samlats på ett fält utanför Dyiarbakir i östra Turkiet.

Pkk-ledaren Öcalan har varit fängslad i 14 år, men i dag var han huvudperson. På alla flaggor syntes hans bild och unga män från gerillan stod på den stora scenen.

Konflikten mellan PKK och den turkiska staten har pågått i snart 30 år, mer än 40 000 personer har dödats.

PKK klassas som en terrorgrupp i Turkiet och att offentligt hylla Abdullah Öcalan har tidigare kunnat leda till fängelsestraff. Sedan några månader tillbaka har den turkiska säkerhetstjänsten förhandlat med Öcalan på ön där han sitter fängslad.

Många säger att det nu är sista chansen att nå fred.

– Brevet från Öcalan var viktigt för oss, men det viktiga är också statens attityd. Om staten är ärlig så kan det bli en lösning, sa en kvinnlig åhörare till Sveriges Radios korrespondent på plats.

För henne var det känslomässigt starkt att höra PKK-ledarens åsikt.

– Vi ser honom som vår ledare, säger hon.

Men tidigare fredsförsök har misslyckats och parterna litar inte på varandra.  

Det kurdiska nyårsfirandet inleddes av unga män i PKK -uniformer och kurdiska sjalar som täckte allt utan ögonen. Att se medlemmar ur den väpnade gruppen i offentliga sammanhang i Turkiet är mycket ovanligt.

Men Mahir, en av dem som gick runt med Abdullah Öcalans flagga, sa att gruppen nu är redo för fred.

– Vår önskan är att lösa frågan med dialog, men om situationen ändrar sig är vi redo för allt, sa han.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Fakta: Turkiet och kurderna

Cirka 17 procent av Turkiets omkring 74 miljoner invånare är kurder. Stora kurdiska minoriteter finns även i Irak, Syrien och Iran.

Kurderna har länge klagat på diskriminering i Turkiet. Separatiströrelsen PKK grundades som ett politiskt parti 1978. Sedan 1984 har rörelsen bedrivit väpnad kamp mot Turkiets regering för en självständig kurdisk stat.

Konflikten har krävt cirka 45 000 människoliv och har lett till terrorstämpling av PKK i Turkiet, EU och USA.

PKK-ledaren Abdullah Öcalan fängslades 1999 och sitter sedan dess i fängelse på ön Imrali i Marmarmasjön. Öcalan dömdes till döden för förräderi, men domen omvandlades 2001 till livstids fängelse sedan Turkiet slopat dödsstraffet för att blidka EU.

Turkiets närmande till EU har lyft fram kraven på stärkta rättigheter för landets minoriteter. Kurderna har blivit mer synliga i samhället; bland annat har man öppnat för etermediesändningar på kurdiska.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".