Mannen förs till domstol. Foto: Yiannis Kourtoglou/Scanpix

Svensk-libanes dömd för förberedelse till brott

Greps med röd anteckningsbok
1:09 min

En svensk-libanes som åtalats för förberedelse till terrorbrott mot israeliska turister på Cypern fälldes i dag på fem av åtta åtalspunkter, meddelar domstolen i Limassol.

Det var i juli förra året som den då 24-årige mannen greps. Vid gripandet bar han på en liten röd anteckningsbok där han skrivit ned registreringsnumren på två bussar som användes för att köra israeliska turister till hotell och stränder runt om i Cypern.

Efter gripandet erkände mannen att han var medlem av den militanta libanesiska organisationen Hizbollah, men nekade till att han förberedde brott.

Rättegången har rönt stor uppmärksamhet internationellt, mycket på grund av den attack mot en turistbuss som utfördes i Bulgarien bara två veckor efter gripandet av 24-åringen.

I den attacken dödades fem israeler och en bulgar, och enligt en officiell bulgarisk undersökning låg just Hizbollah bakom attacken.

Enligt dagens dom är den 24-årige mannen skyldig på fem av åtta åtalspunkter, bland annat för medlemskap i en kriminell organisation och förberedelse till brott.

De brott han dömts för kommer att ge ett fängelsestraff på mellan fyra och 14 år. Straffets längd meddelas på torsdag i nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".