1 av 16
9-åriga Ali Ali al-Qawlis pappa, läraren Ali al-Qawli, dog i drönarattacken den 23 januari. Det enda familjen har kvar är ett foto av honom. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
2 av 16
Invånare i byn Qawil samlas runt bilvraket som drönarmissilen slog ner i den 23 januari. Alla fyra männen som satt i bilen dog när bilen sprängdes i luften och brann upp. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
3 av 16
Khalil Lahib, bror till en av de dödade i drönarattacken, och Ali Mohammed Saad, far till ett annat av offren visar hur de klättrade upp på bergskullarna runt omkring platsen. Där fann de kroppsdelarna efter sina anhöriga som sprängts i luften. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
4 av 16
Klädrester och benbitar är allt som finns kvar av de fyra männen som satt i bilen. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
5 av 16
Invånare i byn Qawil samlas runt bilvraket som drönarmissilen slog ner i den 23 januari. Alla fyra männen som satt i bilen dog när bilen sprängdes i luften och brann upp. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
6 av 16
Ali Mohammed och drönare: Ali Mohammed håller i den missil som dödade hans bror och kusin. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
7 av 16
Ali Mohammed och brorson: Ali Mohammeds bror och kusin dödades i en drönarattack i Jemen den 23 januari i år. I famnen håller Ali Mohammed sin 3årige brorson som nu är faderslös. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
8 av 16
Baksidan på en amerikansk hellfire-robot, den missil som användes vid drönarattacken den 23 januari. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
9 av 16
Rektorn visar närvaroschemat i skolan där Ali al-Qawli arbetade. Han har skrivit sin namnteckning varje dag fram till dess att han dödades den 23 januari i år. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
10 av 16
Rektorn i den lilla skolan i byn Qawil är ledsen över att skolans lärare i naturvetenskap, Ali al-Qawli, dödats i en drönarattack. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
11 av 16
Mohammed al-Awlaki är kusin till 16-åriga Abdulrahman al-Awlaki, som dödades i en drönarattack i oktober 2011. Han var amerikansk medborgare och hans död har fått debatten om drönarkriget att rasa i USA. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
12 av 16
Poeten och journalisten Raghda Gamal är en av de många jemeniter som nu motsätter sig drönarattackerna. Hon har skrivit om drönarkriget i sin senaste diktsamling: ”Once Upon a Revolution”. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
13 av 16
Satirtecknaren Kamal Sharaf i sin ateljé i huvudstaden Sanaa. Han kämpar för att hans bäste vän, journalisten Abduleilah Haider Shaye, ska släppas fri. Shaye sitter i fängelse dömd för samröre med al-Qaida efter att ha gjort flera uppmärksammade intervjuer med terrorledare i Jemen. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
14 av 16
Satirtecknaren Kamal Sharaf har ritat en teckning av sin vän journalisten Abdulelah Haider Shaye som sitter fängslad i Jemen för samröre med al-Qaida. Rättegången mot honom anses av många vara politiskt motiverad. Vita Huset har offentligt protesterat mot att han ska släppas fri. Foto: Lotten Collin och Daniel Öhman
15 av 16
16 av 16

Oskyldiga dödades i amerikansk drönarattack

Anhörig: "De dödar oskyldiga civila"
3:33 min

USA:s krig mot terrorismen utkämpas i allt högre utsträckning genom förarlösa fjärrstyrda flygplan, i länder som Jemen, Pakistan och Somalia. Trots den, enligt USA, effektiva metoden, dödas oskyldiga människor. I en av de senast kända drönarattackerna i Jemen dödades minst två oskyldiga, och den troliga måltavlan hade lätt kunnat arresteras istället.

USA har hävdat att drönarattacker är det mest effektiva sättet att bekämpa al-Qaida utan civila dödsfall. Men när Ekots reportrar på plats i Jemen granskar den allra senaste attacken, där fyra personer dog, tyder allt på att minst två av offren var helt oskyldiga.

Den 23 januari i år attackerade en drönare en bil som färdades på vägen i Khaowlanprovinsen, en timmes resa från Jemens huvudstad Sanaa. Den fjärde missilen träffade bilen.

– Alla fyra män som satt i bilen sprängdes i bitar, berättar Khalil Lahib, släkting till en av de avlidna och plockar upp tygremsor och små, små benbitar från marken.

Det mesta tyder på att det var de två män som satt i baksätet som var måltavlor för attacken. De hade fått lift av två andra män, en 22-årig litteraturstudent som extraknäckte som taxichaufför och en 33-årig lärare, då missilen träffade bilen.

Vi besöker byn där studenten och läraren bodde och möts av upprörda bybor.

– De dödar oskyldiga civila och de har inte rätt att döda människor på det här sättet, säger studentens pappa Hussain Ahmad Algaweli.

Myndigheterna ville ge honom och de anhöriga 20 000 dollar, knappt 150 000 kronor, som plåster på såren och ersättning för den förstörda bilen.

– Vi tog inte emot pengarna. Det är som att de tänker att det handlar om en ko som dött, inte en oskyldig människa, säger Hussain Ahmad Algaweli.

Vi får se ett dokument från Jemens inrikesministerium skrivet efter attacken. Där står det svart på vitt att läraren och studenten inte misstänktes för något brott eller för att ha någon koppling till någon terrororganisation. De hade bara plockat upp fel passagerare.

I byskolan är den lilla expeditionen full intill bristningsgränsen av upprörda och ledsna män, och mitt på golvet en pojke. Nio år gammal, i handen håller han ett litet, litet fotografi av en man. Den 33-årige läraren som omkom i attacken, Ali Ali Sawli al Qawli, var pojkens pappa.

– Det var amerikanerna som dödade honom, säger pojken Ali medan han kämpar för att hålla tillbaka tårarna.

– Jag undrar hur jag och mina småsyskon ska klara oss utan pappa, vem ska ge oss pengar, och vem ska leka tafatt med oss nu.

Det mesta tyder på att männen som USA var ute efter satt i baksätet i bilen. De hette Rabbie Lahib och Nadji Saht. Rabbie Lahib var troligen den huvudsakliga måltavlan. Ett par månader tidigare dödades en av hans släktingar, en utpekad al-Qaida-sympasitör, på uppfarten till Rabbies hus av en missil från en drönare.

Enligt amerikansk lag får drönarattacker bara användas mot en person som utgör ett citat "omedelbart hot mot USA", och under förutsättning att det är omöjligt eller mycket svårt att gripa personen på ett annat sätt. Och enligt president Barack Obama så används drönarattackerna för att komma åt al-Qaida-ledare som gömmer sig på platser dit USA eller landets egna myndigheter annars inte kan ta sig.

Men den troliga måltavlan för attacken den 23 januari, Rabbie Lahib, bodde i en by bara en timmes bilresa från huvudstaden Sanaa, granne med flera av landets toppolitiker. Han var medlem av byrådet och reste till huvudstaden i princip varje dag, och måste på vägen passera flera militära vägspärrar.

– Om de misstänkte honom för något brott. Varför grep de honom inte och åtalade honom, säger en släkting till mannen. Vi vill att de skyldiga till det här mordet åtalas.

Antalet amerikanska drönarattacker i Jemen har ökat kraftigt de senaste åren. Uppskattningsvis har över 300 människor dödats. Och enligt John Brennan, nytillträdd CIA-chef, är drönarattacker effektiva.

– Aldrig förr har det funnits ett vapen som låter oss skilja mer effektivt på en al-Qaida-medlem och en oskyldig civil, sa John Brennan under ett föredrag i april förra året.

Det är USA:s president Barack Obama som bär det direkta ansvaret för drönarattackerna. Varje attack måste godkännas antingen av honom eller chefen för Central Intelligence Agency, CIA.

På USA:s försvarsdepartement Pentagon jobbar Wesley Miller som pressansvarig för mellanöstern. Han säger att han inte kan diskutera detaljer i enskilda drönarattacker, men försvarar USA:s användande av drönare.

– Drönarna är ett av våra verktyg i kampen för att förhindra terroristattacker och för att rädda amerikanska liv. USA:s regering utför riktade attacker mot nyckelpersoner inom al-Qaida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".