Peter Eriksson, KU:s ordförande. Foto: Maja Suslin/Scanpix.

Olika versioner om Saudiaffären inför KU

"Alla kan inte tala sanning samtidigt"
1:52 min

Alla kan inte tala sanning. Det är slutsatsen efter dagens utfrågning i riksdagens konstitutionsutskott om Saudiaffären. I dag förhördes FOI:s nuvarande och den tidigare generaldirektören om deras inblandning.

När riksdagsledamöterna kom ut från den stängda utfrågningen sade Vänsterpartiets ledamot i utskottet, Mia Sydow Mölleby, så här:

– Det sägs olika saker och alla kan inte tala sanning samtidigt, det är i alla fall uppenbart. Men vem som eventuellt talar sanning, det vet vi inte.

I dag var det alltså dags för generaldirektören på Totalförsvarets forskningsinstitut Jan-Olof Lind och hans företrädare Madelene Sandström att svara på KU-ledamöternas frågor om den planerade vapenfabriken i diktaturen Saudiarabien.

Under den stängda utfrågningen ska de två generaldirektörerna bland annat fått frågor om FOI:s hemliga bulvanföretag SSTI. Och det var uppenbart att riksdagsledamöterna fått motstrida versioner om vad som hänt i den här affären:

Miljöpartiets Peter Eriksson är ordförande i KU:

– Att alla talar sanning hela tiden är svårt att tro.

Tuve Skånberg är Kristdemokraternas representant i KU:

– Det går inte att förena alla uppgifter som vi fått. Det är naturligtvis så att det här är ett skeende med SSTI-bolagsbildningen och som ingen vill ta ansvar för.

När utfrågningen med FOI:s förre generaldirektör Madelene Sandström, som är den pekas ut somarkitekten bakom upplägget med bulvanföretaget, var klar skyndade hon ut från KU utan svara  på några av  journalisternas frågor.

Och FOI:s nuvarande generaldirektör Jan-Olof Lind sade innan han gick att han inte kan säga vilken dialog som funnits mellan FOI och försvarsdepartementet om bulvanföretaget SSTI:

– Jag kan inte svara på det i detalj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".