1 av 2
Morgan Johansson. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
2 av 2
Ardalan Shekarabi. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

S: Nyordning väntas i verkställande utskottet

Irritation över stockholmsdominans
2:04 min

Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Morgan Johansson tar plats i partiets högsta ledning vid partikongressen om två veckor, erfar Ekot. Där kan han få sällskap av förra SSU-ordföranden Ardalan Shekarabi.

Det verkställande utskottet med 14 medlemmar är Socialdemokraternas verkliga ledningsgrupp där partiledare, partisekreterare och viktiga företrädare i riksdagen och ute i landet löpande diskuterar partiets politik.

Enligt uppgift till Ekot så verkar det klart att riksdagsledamoten Morgan Johansson får plats i VU då Skånes nuvarande representant Helene Fritzon vill lämna uppdraget. Skåne är partiets största distrikt och kan knappast stå utan representant i VU.

Det finns totalt fem lediga stolar i VU inför kongressen. Troligen tar nyblivna riksdagsledamoten Ardalan Shekarabi över en, enligt vad Ekot erfar. Att han har utländsk bakgrund och är relativt ung talar för honom eftersom det saknas invandrare i partiets högsta ledning och han har stöd av partidistrikten kring Mälaren. Men vissa sätter ändå frågetecken för honom på grund av medlemsfusket inom SSU under hans tid.

Partiets utrikespolitiska talesperson Urban Ahlin har också velat ha en plats. Men han drar nu tillbaka sin kandidatur:

--Jag är väldigt glad över det stöd som jag fått från de sju västsvenska partidistrikt som nominerat mig och från andra distrikt. Men jag har i dag bestämt att jag drar tillbaka min kandidatur för att det är bra för partiet.

Mer självklart är att Karl-Petter Thorwaldsson som LO-ordförande får en plats och att den ekonomiska talespersonen Magdalena Andersson också kommer in i VU då partiets finansministerkandidat brukar sitta där.

LO-ordföranden blir ordinarie ledamot, om de andra blir ledamöter eller suppleanter återstår att se.

Ute i landet finns det en irritation över att stockholmarna nu helt kommer dominera VU genom partiledaren Stefan Löfven, partisekretaren Carin Jämtin, Magdalena Andersson och riksdagsledamöterna Mikael Damberg och Veronica Palm och det kan det bli diskussion om i kongressens korridorer.

Med den här kongressen blir också en plats i VU viktigare, eftersom partistyrelsen på nivån under framöver bara kommer träffas fyra gånger om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".