Bilden från Syriens nyhetsbyrå SANA visar förödelsen inne i moskén efter bombattentatet. Foto: Scanpix

Minst 42 döda i bombattentat mot moské i Syrien

Bombattentatet mot en moské i Damaskus har krävt minst 42 dödsoffer, uppger Syriens hälsodepartement enligt AFP. Över 80 personer skadades i attentatet.

En oppositionsledare fördömer attentatet mot den imam som var ett av dödsoffren.

Vid självmordsdådet dödades sunniledaren och imamen Mohammed al-Buti. Den religiöse ledaren vid den historiskt viktiga Umayyadmoskén i Damaskus var en trogen anhängare till president Bashar al-Assad och hans fredagsböner sändes ofta i statlig tv.

Dådet fördömdes i starka ordalag av ledande oppositionella i Syrien, som anklagade regimen för att ligga bakom mordet trots att al-Buti var anhängare till al-Assads regim.

Attentatet mot moskén följde på de dåd i tisdags i Aleppo och i Damaskus där både syriska regimen och rebeller säger att kemiska stridsmedel användes.

På torsdagen meddelade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att FN ska utreda påståendena.

FN-chefen sade att utredningen blir ett "svårt uppdrag" och att granskningen främst ska inriktas på den syriska regimens anklagelser om att rebeller använt kemiska vapen.

Frankrike, Storbritannien och USA krävde att utredningen även ska innefatta oppositionens påståenden att regimtrogna styrkor utnyttjade kemiska stridsmedel.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".