Många tips om bidragsfuskare läggs ner

1:19 min

Många tipsar Försäkringskassan om personer de misstänker fuskar med bidrag. Men av de nästan 9000 tips från allmänheten under förra året, lades 9 av 10 ärenden ner i brist på information.

– Man ringer in och säger att den och den personen, jag ser att han har arbetat i dag med sin bil eller sin trädgård. Och den verkar få pengar från Försäkringskassan, berättar Linda Olofsson, verksamhetsansvarig för kontrollverksamheten på Försäkringskassan.

Under förra året avslutade Försäkringskassan nästan 20 000 så kallade kontrollutredningar. 46 procent var tips från allmänheten och de allra flesta anonyma.

Men det är inte många ärenden som upprättats efter tips som leder någon vart. Oftast saknas det information för att gå vidare.

– Ganska ofta är det svårt att identifiera vem personen i fråga är. Har man ett namn och kanske ett område där någon bor, kan det vara svårt att hitta den personen, vem det faktiskt rör, säger Linda Olofsson.

När det finns en misstanke om att en person utnyttjat systemet görs det en kontrollutredning. Under förra året ledde nästan drygt var fjärde anmälning till någon typ av åtgärd, och Försäkringskassan krävde tillbaka 284 miljoner kronor.

Främst är det bostadsbidrag, sjuk- och aktivitetsersättning och sjukpenning som utredningarna gäller.

Men även om det är få tips från allmänheten som leder till åtgärder så är det en viktig del av Försäkringskassans arbete, säger Linda Olofsson:

– Vi är skyldiga att ta emot alla. Vi går inte ut och uppmanar folk att ringa in och säga saker, men vi tar emot dem som ringer in och så måste vi utreda det.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Lotta Myhrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista