Protester utanför Laiki, Cyperns folkbank, efter beskedet om att den ska läggas ner. Foto: Petros Karadjias/Scanpix.

Ryssland: Ingen nödhjälp till Cypern i nuläget

Finansminister Sarris återvänder till kaoset med tomma händer
1:51 min

Cyperns finansminister Michael Sarris avbröt i dag sina förhandlingar i Moskva om nödhjälp från Ryssland, för att åka hem till den allt mer dramatiska situationen på Cypern. Nu på förmiddagen återupptas försöken i parlamentet att rädda landet från den statsbankrutt som hotar om bara några dagar.

Finansminister Sarris återvänder till kaoset i Cypern med tomma händer. Försöken att övertala Ryssland att vara med och rädda Cypern har hittills misslyckats. Rysslands finansminister Anton Siluanov, förklarade alldeles nyss, enligt nyhetsbyrån Reuters, att Ryssland inte kommer att överväga att vara med och rädda Cypern, förrän det finns en färdig överenskommelse mellan Cypern och de övriga euroländerna plus internationella valutafonden.

Därmed minskar möjligheten ytterligare att rädda Cypern undan havererade banker, statsbankrutt och möjligen att tvingas lämna eurozonen. Cyperns regering hade ju hoppats på det rakt motsatta: Att ryska pengar skulle hjälpa dem att få igenom en överenskommelse med eurozonen.

Under dagen ska Cyperns parlament återuppta debatten om dramatiska lagändringar som regeringen hoppas ska blidka de övriga euroländerna. Förslagen innebär att en av de största bankerna, Cyperns Folkbank, Laiki, ska splittras upp i en frisk bank och en skräpbank.

I skräpbanken ska dåliga lån, samt alla stora bankkonton läggas. Det innebär sannolikt stora förluster för alla som har mer än 100 000 euro på sina konton. Dessutom ska pengarna i de statliga företagens pensionsfonder tas över av staten.

Pensionspengarna ska läggas i en nationell solidaritetsfond, som regeringen hoppas ska locka till sig investerare. Där ska också andelar i landets möjliga framtida gasutvinning läggas, tillsammans med andra statliga tillgångar. Den cypriotiska kyrkan har dessutom lovat att lägga en del av sina tillgångar i fonden.

Oavsett hur det går ser framtiden inte ljus ut. Parlamentet har också ett lagförslag på bordet som innebär stränga bankregleringar som ska förbjuda för stora uttag, eller flyttning av pengar ut ur landet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".