Ambulans vägrade köra asylsökande pojke

0:43 min

Ambulanssjukvården i Gävleborg ska utreda en händelse då en 16-åring nekades ambulans till akuten efter att ha hoppat ut från ett fönster sex meter ovanför marken.

Enligt polisrapporten vägrade ambulanspersonalen att ta med pojken till sjukhus och ambulansens verksamhetschef Jörgen Tranevik säger att det här är allvarligt.

– Det är otroligt allvarligt. Vi kommer själva att utreda den här händelsen och titta närmare på det, säger han.

Efter att pojken fått avslag på sin asylansökan, hoppade han från ett fönster på boendet för ensamkommande flyktingbarn i Gävle, skriver Arbetarbladet. Men ambulanspersonalen vägrade att köra honom till akuten.

Pojken hade inga synliga skador, men var kraftigt nedkyld efter att ha suttit länge i vinterkylan i det öppna fönstret. Efter händelsen kördes pojken av polisen till sjukhuset.

Jörgen Tranevik vid ambulanssjukvården är självkritisk.

– Det är absolut inte så här som vi som verksamhet vill bli uppfattade. Länets medborgare ska kunna känna sig trygga och säkra när man möter ambulanssjukvården. Vi ska stå för en god omvårdnad och en stor portion trygghet, säger verksamhetschef Jörgen Tranevik.

Anna Larsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista