Södermannen åter inför rätta

Under 1970- och 1980-talet dömdes han för ett tjugotal kvinnoöverfall och han anses vara en av Sveriges värsta serievåldtäktsmän. I dag ställs Södermannen åter inför rätta, anklagad för våldtäkter mot ett barn.

Mannen, som nu är 65 år, står åtalad vid Attunda tingsrätt för flera våldtäkter mot ett 14-årigt barn. Våldtäkterna ska sedan ha fortsatt sedan hon fyllt 15.

Första övergreppet ska ha skett i maj 2010 och det sista i december i fjol. Samtliga övergrepp skedde i Sollentuna norr om Stockholm.

65-åringen, klädd i en flerfärgad kofta med dragkedja, fördes in i rättssalen i handbojor. Han kastade ett snabbt öga mot journalister och åhörare, som satt avskilda bakom en glasvägg.

Sedan han befriats från bojorna började han bläddra i några papper. Han svarade klart och tydligt på domarens frågor om personuppgifter och adress.

Flickan och hennes målsägandebiträde Sofia Möller kom till rättegångssalen tillsammans. Flickans namn och personuppgifter nämndes inte så länge åhörarna satt kvar i salen.

Sofia Möller sa att hon ville att förhandlingen skulle bakom stängda dörrar. 65-åringens försvarare, Patric Lindblom, sa att han inte hade något emot det. Däremot föreslog han att slutpläderingen ska vara öppen.

Domaren beslutade att förhandlingen ska hållas inom stängda dörrar eftersom målsäganden är under 18 år.

– Dock kommer parternas slutanföranden att ske offentligt och vi beräknar att slutanförandena kommer att hållas onsdagen den 27 mars, klockan tio ungefär. Och orsaken till att förhandlingen i övrigt ska hållas inom stängda dörrar beror på att målet rör ett sexualbrott riktat mot ett barn så att målsägandens identitet inte röjs, sa rådmannen.

Åtalspunkterna rör våldtäkt mot barn. Flickan var vid tillfället 14 år.

Vid senare tillfälle, när flickan fyllt 15, ska mannen ha utnyttjat att flickan varit drogad och då förgripit sig på henne vid flera tillfällen. Han misstänks även för narkotikabrott.

Som alternativ brottsrubricering till våldtäkt har åklagaren lagt till köp av sexuell handling av barn.

Mannen förnekar brott, med undantag för innehav av cannabis.

Målsägarbiträdet yrkar på skadestånd på 515 000 kronor till flickan.

TT

Fakta: De nya misstankarna

Den 65-årige mannen står åtalad för våldtäkt mot barn vid flera tillfällen samt flera våldtäkter. Allt mot samma flicka.

De olika brottsrubriceringarna beror på att övergreppen skedde under flera år och att flickan hann fylla 15.

För våldtäkterna finns en alternativ brottsrubricering som är köp av sexuell handling av barn. Som betalning ska mannen ha använt narkotika och han är därför också åtalad för narkotikabrott.

Det första övergreppet ska ha skett i maj 2010, då flickan var 14 år, och det sista i december i 2012. Samtliga övergrepp skedde i Sollentuna norr om Stockholm.

TT

Bakgrund: Dömd för 16 våldtäkter

I april 1975 dömdes den nu 65-årige mannen till fyra års fängelse för tio våldtäkter, ett våldtäktsförsök och för fyra grova hemfridsbrott då han tog sig in hos kvinnor med avsikt att våldta dem. Brotten begicks i Göteborg januari 1971-september 1974.

För överfallen på Södermalm oktober 1978-augusti 1982 dömdes han i april 1983 till rättspsykiatrisk vård. Han dömdes för sex våldtäkter, två våldtäktsförsök, två andra typer av sexbrott och för att ha spionerat på en kvinna genom hennes brevinkast.

Källa: Domar från Stockholms respektive Göteborgs tingsrätt (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".