Människor protesterar utanför regeringsbyggnaden i Nicosia. Foto: Christos Theodorides/Scanpix.

Cypriotiska banker kan bli grekiska

Från cypriotiska regeringen kommer nu beskedet om en överenskommelse med Grekland om överlåtelse av flera cypriotiska banker. Samtidigt kommer vädjanden från Cyperns största bank till cypriotiska politiker om att tillmötesgå EU:s krav för att rädda Cypern från statsbankrutt.

Enligt uttalandet från den cypriotiska regeringen ska överenskommelsen, som rör grekiskt övertagande av cypriotiska bankers tillgångar vara fördelaktig för Cypern i den rådande krissituationen.

Överenskommelsen gäller bankernas tillgångar i Grekland, och innebär att tre cypriotiska storbankers verksamhet i Grekland förs över till grekiska konkurrenter.

Uttalanden från Cyperns största bank, Bank of Cyprus, låter samtidigt förstå att likviditetsstödet från den europeiska centralbanken, ECB, är nödvändigt för att de cypriotiska bankerna inte ska gå omkull av trycket då spararna plockar ut sina pengar.

"Då det har klargjorts att det inte finns några alternativa lösningar måste euroländernas förslag antas utan dröjsmål", skriver banken i ett pressmeddelande.

Uttalandet får betraktas som en vädjan till Cyperns politiker inför omröstningen i parlamentet i Nicosia om förslag till lösningar på den akuta finanskrisen.

Banken understryker också att ett återinförande av det cypriotiska pundet inte kan ses som ett alternativ. Det skulle betyda stora förluster av värdet på tillgångar, och leda till en ond spiral med devalveringar och hyperinflation, enligt banken.

De närmaste timmarna, då de cypriotiska samtalen med den europeiska trojkan gått in i ett kritiskt skede, väntas bli avgörande för Cyperns framtid.

Samtidigt uppger Christos Stylianides, talesman för den cypriotiska regeringen, att de närmaste timmarna kommer att bli kritiska med avgörande samtal med trojkan.

– Cyperns samtal med trojkan är nu inne i en slutlig fas, och kritiska timmar stundar. Parlamentet väntas samlas snart och fatta svåra beslut, säger Christos Stylianides, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Han säger också att lösningarna kommer att bli smärtsamma, oavsett vilken utgången blir.

Tysklands premiärminister Angela Merkel säger att det är brådskande för Cypern att kommunicera sina planer och att informera trojkan om utvecklingen. 

Under dagen ska det cypriotiska parlamentet fortsätta debatten om de åtgärder som krävs för att förhindra en mycket snar statsbankrutt. Den omröstning som skulle ha ägt rum under morgonen om parlamentets plan B - det cypriotiska sparpaketet - har skjutits upp.

Och medan det cypriotiska banksystemen är på väg att falla samman, så har nu flera grekiska banker börjat visa intresse för de tre största cypriotiska bankerna, rapporterar TT.

– Vi har fyra grekiska banker som har uttryckt intresse för att köpa de cypriotiska bankernas tillgångar i Grekland. Intresset är stort, säger en grekisk bankkälla till TT, som räknar med att Cyperns regering och parlament kommer att tvingas godta villkoren för nödlån från EU och IMF.

Kopplingen är även lokal eftersom Cyperns tre största banker har drygt 300 kontor och 5000 anställda i Grekland. Rent ekonomiskt utgör de en marknadsandel på 10 procent av utlåningen och 8 procent av insättningarna.

Källan beskriver tillgångarna som välskötta och attraktiva för grekiska banker, som kan göra stordriftsfördelar.

Han räknar med att Cyperns regering och parlament kommer att tvingas godta villkoren för nödlån från EU och IMF och att läget kommer att klarna under helgen, eller i början av nästa vecka, då ECB kapar livlinan till Cyperns banksystem om inget stödprogram är på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".