Ishalka på Brännkyrkagatan på Södermalm.

Nu kan isdygn slå 35-årigt rekord

I dag kan det bli ett nationellt isdygn, vilket är mycket ovanligt den här tiden på året. Inte sedan 1978 har ett isdygn inträffat så här sent i mars.

Begreppet nationellt isdygn betyder att temperaturen under ett dygn hela tiden håller sig på noll grader eller lägre i hela landet.

Enligt Emil Björck, meteorolog på SMHI, ligger vi just nu på gränsen.
– Sedan 1961 har det bara hänt 14 gånger. Sist vi hade ett isdygn den 22 mars var 1978.

Störst är chansen för isdygn i dag.

– Oddsen är något bättre än på lördag. I morgon är det på Västkusten, i Stockholmstrakten och på södra Norrlandskusten som vi har störst möjligheter till plusgrader.

Tidigare denna månad var det väldigt nära att ett isdygn inträffade den 10 mars.

– Då låg bara en station på plusgrader. Då hade Munka-Ljungby i Skåne 0,2 grader.

Den kommande veckan är det inte troligt att något isdygn inträffar.

– Det är inte omöjligt men det är betydligt mindre troligt än just nu. Då blir det inte lika mycket nordliga strömningar, det kommer snarare luft söderifrån och det bli svagare vindar. Då är det lättare för solen att hinna värma upp luften, säger Emil Björck.

Ebba Rosencrantz/TT

Fakta isdygn

Att det blir isdygn över hela landet så här sent på året är ovanligt. I mars månad har det bara hänt 14 gånger sedan 1961. Nio av dessa 14 gånger skedde det mellan den 1 och den 4 mars.

Senaste gångerna som ett isdygn inträffade under mars:

  • 5 mars 1971
  • 7 mars 1987
  • 10 mars 2006
  • 18 mars 1979

 Att ett isdygn inträffar så sent i mars som nu har inte hänt sedan 1978. Då var det minusgrader i hela landet under ett dygn den 22 mars.

Källa: Weatherpal.se (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".