Påsar med förbrukad jord i det tillslag polisen gjorde vid en stor odling i Tumba. Bild: Polisen

Dömd kunde odla hemma - med stöd av staten

Som att sätta en 3-åring i en leksaksaffär
3:06 min

En man som dömdes efter ett av förra årets största tillslag mot cannabisodlingar i Stockholm, visar sig tidigare ha fått jobb på en firma som sålde utrustning till cannabisodlare. Den anställingen fick han med hjälp av kriminalvården och arbetsförmedlingen, visar nu brottsutredningen.

Peter Wedin är regionjurist på Kriminalvården Region Stockholm. Enligt honom görs inga särskilda kontroller av arbetsgivare.
– Här har vi ett ställe och det finns inga skatteskulder. De har F-skattebevis och det finns en verksamhet. Det är ungefär så mycket vi gör vad gäller kontroll av företag.


2010 dömdes mannen
för narkotikabrott, han ansökte om fotboja och att få jobba på ett odlingsföretag. Frivården sa ja till mannens begäran.


I början av 2012 dömdes mannen återigen för narkotikabrott. Den här gången till skyddstillsyn.

Arbetsförmedlingen hjälpte till att skaffa jobb, en anställning med statligt lönebidrag. Det blev samma arbetsplats som 2010, alltså företaget som säljer utrustning till bland annat cannabisodlare.


Det var mannen själv som kom med förslaget. Stig-Ove Gustavsson är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Botkyrka Salem.

– Ja, det är ju mycket vanligt att det är så att personer själva letar upp arbetsgivare, säger han.


Arbetsförmedlingen
kontrollerar inte vad det är för slags arbete en person med lönebidrag ska utföra, enligt Stig-Ove Gustavsson.

– Om de hade gjort det och besökt företaget, ja då borde man insett var det var för ställe, säger narkotikapolisen Johan Winell vid Södertörnspolisen:

– Det stod läsk med cannabisplantor, det finns kataloger med allsköns bongar, som man kallar det, holkar där man röker cannabis. Alltså, det fanns väldigt mycket pro-cannabis på det här företaget, säger Johan Winell.


Arbetsförmedlingen kände till att personen som fick jobbet var dömd för narkotikabrott, men inte arbetsgivaren. Arbetsgivaren tycker att hans företag var en olämplig plats för en som dömts för narkotikabrott.

– Jag tycker att det är helt befängt. Det är helt sjukt att de inte har större kontroll på vilka personer man sätter på olika arbetsplatser. Det är som att sätta en treåring på BR-leksaker och inte säga åt honom att inte röra leksakerna.


I drygt fyra månader
arbetade mannen på odlingsföretaget. Sedan hittar polisen cannabisodlingen i en lägenhet i Tumba, en odling som mannen är delaktig i. Han döms för grovt narkotikabrott.  I utredningen kan man läsa att han hämtat all jord till cannabisodlingen från sin arbetsplats och att han på arbetstid beställt cannabisfrön för nära 120 000 kronor.


Enligt domen har cannabisodlingen pågått från 2009 till september 2012, alltså under den tid som mannen i två olika omgångar har arbetet på odlingsföretaget. Första gången i frivårdens regi och andra gången med hjälp av Arbetsförmedlingen och med statligt lönebidrag.

– Vi hade inte kunnat förutse det som hänt. Jag kan ju bara säga att det låter för mig som en mycket olycklig omständighet, säger Stig-Ove Gustavsson på Arbetsförmedlingen.


Odlingsföretaget har
nu bytt namn och ägare. En av den nye ägarens odlingsbutiker förekommer i en annan brottsutredning, där personer som köpt utrustning för cannabisodling, sedan dömts för grovt narkotikabrott. Den nye ägaren har precis som den förra en person anställd med statligt lönebidrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".