1 av 5
Beslagtagen cannabis på ett lägenhetsgolv i Tuma. Foto: Polisen
2 av 5
Påsar med förbrukad jord. All jord i cannabisodlingen kom från företaget där mannen arbetade med statligt lönebidrag. Bild: Polisen
3 av 5
Odlingsanteckningar på tapeten i köket. Polisen tror att det här är anteckningar om antal skördar från olika cannabissorter. Bild: Polisen
4 av 5
Påsar med förbrukad jord. Bild: Polisen
5 av 5
Vardagsrummet. Polisen har tagit ner flera odlingstält. Det fanns totalt åtta odlingstält i lägenheten. Bild: Polisen.

Polisen upptäcker fler hemmaodlingar

Polisen: Fler hemmaodlingar av cannabis
2:02 min

Polisen misstänker att allt fler odlar sin egen cannabis hemma. Enligt statistik från SKL har antalet analyser som visar på cannabis mer än fördubblats de senaste fem åren.

Förra året hittade polisen i Södertörn 39 cannabisodlingar, det ska jämföras med året innan, då man hittade 19 odlingar. Beslagen från de här odlingarna skickas till SKL - Statens kriminaltekniska laboratorium - för analys.

2007 gjorde SKL drygt 9 000 analyser av cannabisbeslag. Fem år senare har den siffran mer än fördubblats. 2012 gjordes nästan 20 000 analyser av cannabisbeslag. Sen två år tillbaka är det mer marijuana än hasch som tas i beslag.

Polisen tror att allt fler odlar sin egen cannabis. Daniel Löfgren jobbar på polisen och berättar att det vanligaste är att polisen hittar mindre odlingar, ett par plantor i en garderob eller i ett så kallat odlingstält.

Vad kan en ökning bero på?

– Ja, det är väl tillgång och efterfrågan. Odlar man själv så kommer säkert priserna pressas. Plus att du tjänar självklart mycket pengar på att göra det.

Det här skulle peka på att det finns en enorm efterfrågan?

--Javisst är det så, herregud. Just cannabisen går jättelångt ner i åldrarna. Jämfört med för bara ett par år sedan tycks ungdomarna ha ändrat uppfattning och tycker att det inte är så farligt längre.


Sigge, som vi kan kalla honom, har missbrukat cannabis sen har var tonåring, även om han själv inte går med på att kalla det missbruk. Nu både langar och odlar han cannabis. Han och en kompis har en cannabisodling i källaren till villan där dom bor.

– Vi har tio plantor just nu så vi behöver inte köpa av nån annan, säger Sigge.

– Med tanke på att polaren och jag har vår egen skörd på gång just nu, behöver vi inte åka och hämta grejer. Folk kommer till oss direkt i stället.

Så just nu är du direktförsäljare av egenodlad cannabis?

– Japp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".