Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barns rättigheter ingen viktig fråga för företag

Uppdaterat fredag 22 mars 2013 kl 18.39
Publicerat fredag 22 mars 2013 kl 15.30
Silvia: Klart man är chockad
(4:43 min)
Drottning Silvia på World Child and Youth Forum 2011. Arkivfoto: Scanpix.

Barns rättigheter anses inte viktiga och företagsledare har ofta dåliga kunskaper om rättighetsfrågor för barn. Det visar en undersökning där 400 företagsledare från 56 länder rankat globala framtidsfrågor. Undersökningen presenterades på Barnrättsforumet World Child and Youth Forum på Stockholms slott i dag. Drottning Silvia tycker att resultatet är mycket tråkigt.

– Det är klart man är chockad, inte bara besviken. Men jag tror att, ett sådant här forum, en sådan här diskussion gör ju att man engagerar sig mera och det är så viktigt. Kofi Annan började med Global Compact och det var oerhört viktigt, och det var kanske också början på en utveckling som är så viktig över hela världen, säger drottningen.

Företagsledarna har i intervjuer och en enkät rangordnat globala utmaningar, och på de tre första platserna kommer frågor om miljö, mänskliga rättigheter och korruption. Barnrättsfrågorna kom sist, på en sjätte plats.

Undersökningen har gjorts av företaget The Boston Consulting Group. Även om undersökningen inte är tillräckligt omfattande för att det ska gå att dra generella slutsatser av resultatet, visar den ändå hur just de här företagsledarna ställer sig till frågor som rör barns rättigheter.

Den visar också att bara ett fåtal av företagen arbetar aktivt och målinriktat för att förbättra barnens rättigheter, och att de flesta företagsledarna saknar kunskap om vad frågorna innebär. En stor majoritet av dem förknippade barnrättsfrågor enbart med barnarbete, och tänkte inte på att barnrättsfrågor till exempel också kan gälla arbetstider och lön, säkerhet på arbetsplatsen, risken för att de utsätter sig för farliga kemikalier eller slitsamma arbetsmoment.

De flesta företagsledarna såg heller inget värde för företaget med att arbeta med barnrättsfrågor.

Ulf Carlberg, ordförande för forumet World Child and Youth Forum, WCYF, tycker att det är skrämmande att barnrättigheterna är så lågt prioriterade av de här företagsledarna.

På slottet pågår i dag en heldagskonferens med bland andra både svenska och utländska företagsledare, och företrädare för olika organisationer som jobbar med mänskliga rättigheter och barnfrågor.

Forumet WCYF bildades för några år sedan av kungen och drottningen med syfte att stärka barnens rättigheter. I dag var temat "any of your business" och syftar både på företagens ansvar för barnens rättigheter och konsumenternas ansvar.

I sitt inledningstal sa statsminister Fredrik Reinfeldt att konsumenterna har en del i ett ansvar att pressa företagen att inte utnyttja barn på olika sätt, och påminde om att Sverige har förbjudit barnaga och barnarbete. Kung Carl Gustaf sa att det återstår mycket hårt arbete innan situationen blir bättre för många barn ute i världen, och att utrota fattigdom och ge alla barn en riktig utbildning är enormt viktigt för att stärka barnens rättigheter.

Kung Carl Gustaf var inte särskilt överraskad över att många företagsledare nedprioriterar barnrättsfrågorna.

– Det var väl någonting som jag tror att alla anade, men det kanske var första gången vi fick det så här visuellt, uppvisat för en större publik. Det var ju många beslutsfattare och ideella föreningar och från regeringen och företag som kan ta med sig det här hemåt och fundera och kanske hitta nya partners och jobba vidare med de här frågorna.

I år är det ju många företag på det här forumet, är det en tanke bakom det?

– Ja det är hela poängen. I år försöker vi inrikta oss på det för det finns så mycket samarbetsmöjligheter och det är något vi ska försöka anamma och alla vill ju. Det är en drivkraft hos mänskligheten man vill ändå hjälpa den människa som lider och i det här sammanhanget är det oftast fattiga barn som har svårigheter och då vill alla hjälpa till, säger kung Carl Gustaf.

Drottning Silvia om nästa års forum.

– Det är klart det är en stor fråga vilket tema vi skulle ta till vårt hjärta nästa gång. Kanske turismen till exempel. Hur mycket gör turistbranschen för att komma åt den här frågan och problematiken med utnyttjande av barn till exempel. Så vi funderar nu på hur vi ska gå vidare, men jag tror nog att vi gärna skulle vilja göra det, säger drottning Silvia.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".