Foto: Rahmat Gul/Scanpix.

Nya förhandlingar om skrotat vapenembargo

"Situationen i Syrien blir fortsatt värre"
2:01 min

I dag har EU nya förhandlingar om att eventuellt skrota sitt vapenembargo till Syrien. Den franske och brittiske utrikesministern har uttryckt oro över att Bashar al Assad, som de ser det, är redo att använda kemiska vapen i kriget i Syrien.

– Situationen i Syrien blir fortsatt allt värre. Det finns starka skäl att lyfta vapenembargot till oppositionen, sa Storbritanniens utrikesminister William Hague på väg in till dagens EU-möte.

Frankrike och Storbritannien vill få möjlighet att leverera vapen till den nationella koalitionen i Syrien, och för en vecka sedan beordrade EU:s toppmöte att den här frågan ska toppa agendan för dagens utrikesministermöte här i EU:s ordförandeland Irland.

Inför mötet har brittiske och franske utrikesministern skickat ett brev till EU:s utrikeschef Catherine Ashton. I brevet, som Ekot har läst, står bland annat att "vi är alltmer oroade över regimens beredvillighet att använda kemiska vapen".

Men många EU-länder, som Sverige, vill behålla vapenembargot. Österrikes utrikesminister, Michael Spindelegger, var den som tydligast uttalade sig mot att lyfta embargot på väg in till mötet idag.

– Att lyfta embargot är inte någon särskilt bra idé, som vi ser det. VI behöver en politisk lösning och vi behöver inte fler vapen i Syrien.

Österrikes utrikesminister sa sig även ha fått försäkringar från FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon om att han vill att EU ska behålla embargot.

EU har en lång rad sanktioner mot Syrien. Utöver vapen handlar det bland annat om stopp för oljehandel och finansiella transaktioner. Men den siste maj löper hela sanktionspaketet ut.

I dag inleds diskussionen om vapenembargot ska vara kvar därefter. Både Frankrike och Storbritannien har hotat med att på egen hand skicka vapen till Syriens opposition om EU behåller sitt embargo.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".