Fartyget Mavi Marmara med bilder på de nio turkar som dog i den blodiga israeliska stormningen i maj 2010. Foto: Burhan Ozbilici/Scanpix.

Israelisk ursäkt till Turkiet för blodig aktion

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har officiellt bett om ursäkt till Turkiet för den blodiga aktionen mot Ship to Gaza 2010, då nio turkiska medborgare dödades.

Nästan tre år efter att israelisk militär bordade det turkiska fartyget Mavi Marmara i "frihetsflottan" Ship to Gaza och dödade nio turkiska medborgare har premiärminister Benjamin Netanyahu officiellt bett om ursäkt.

Det var den israeliske premiärministern själv som i ett telefonsamtal med den turkiske premiärministern Recep Tayip Erdogan framförde ursäkten. Ett samtal som kom under president Barack Obamas Israelbesök.

I en kommuniké tillkännagavs också att de båda länderna kommer att återupprätta normala diplomatiska förbindelser. Israel har också utlovat ekonomisk ersättning till de dödades familjer.

Uppgörelsen med Israel bekräftas av den turkiska regeringen, skriver AFP.

Ekot

Fakta: Aktion för Gazaremsan

Ship to Gaza var en solidaritetsaktion för befolkningen i Gazaremsan, riktad mot Israels blockad av det palestinska området.

Den internationella flotta av aktivistfartyg som var på väg till Gaza stoppades av Israel på internationellt vatten.

Ombord på det turkiska fartyget Mavi Marmara dödades nio personer - alla turkiska medborgare, men en hade också amerikanskt medborgarskap - när fartyget bordades av israeliska soldater.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".