1 av 2
2 av 2
Vänsteralliansens ledare Pier Luigi Bersani. Foto: Scanpix.

Vänsterledare bildar regering i Italien

Har en svår uppgift framför sig
1:53 min

I Italien ska vänsterledaren Pier Luigi Bersani nu försöka att bilda en regering. Landets president Georgio Napolitano har i veckan haft överläggningar med alla partier, och sa i kväll att detta nu är den mest framkomliga vägen för att bryta det politiska dödläget.

Italiens näste premiärminister blir vänsteralliansens ledare Pier Luigi Bersani, om han lyckas med att bilda en regering. Han får kort tid på sig att sondera om han kan samla tillräckligt med stöd, så att politiska förslag inte hakar upp sig i senaten. I parlamentets underhus har hans vänstergrupp redan en majoritet av platserna.

President Napolitano talade om gamla och djupa klyftor i italiensk politik som försvårar, men han efterlyser nu mer samförstånd med tanke på de ekonomiska problemen och med tanke på att Europa vill se stabilitet i eurogruppens tredje största ekonomi.

Den eventuella regeringschefen kommer nu själv att ha överläggningar med de andra partierna. Högersidans Silvio Berlusconi har varit öppen för samarbete i utbyte mot att högern får tillsätta Italiens nya president senare i vår. Den kohandeln har Bersani avböjt ifrån, men italienska medier har tyckt sig se att Bersani svängt något.

Femstjärnerörelsen med Beppe Grillo som ledare har fram till nu viftat bort förfrågningar om att stödja Bersani, men parlamentets nybörjare kommer att sätta åter nytt tryck. Vad utgången blir är oklart.

Partiledaren för Demokratiska Partiet har en svår uppgift framför sig.  Italienarna är trötta och oroade över ekonomin. Berlusconiväljaren Daniele säger att det är ok med Bersani. I dag gäller det bara att få fart på ekonomin. Och en ung kvinna suckar djupt med orden: Må bäste man vinna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".