Cypriotiskt ja till krisfond

Cyperns parlament tvingades bromsa och göra en dramatisk U-sväng när stupet närmade sig. På fredagskvällen godkände ledamöterna en del av innehållet i Plan B, vilket banar väg för ett stödpaket från EU och IMF.

Cypern, på randen till finansiell kollaps, måste få fram 5,8 miljarder euro, annars blir det varken nödlån eller ECB-stöd till landets konkursmässiga banker.

Parlamentet röstade igenom de första av totalt åtta punkter i Plan B. Ledamöterna godkände åtgärder för att uppfylla villkor som ställs av långivarna: det upprättas en krisfond för att kunna ställa ut nödobligationer.

Myndigheterna ges befogenhet att kontrollera banktillgångar för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar då de öppnar igen. Dessutom godkände parlamentet ett förslag till att rekonstruera krisbanker genom att dela upp dem i en "sund" och en "osund" del.

Annika Winsth, chefekonom på Nordea, tror att vi kommer att få signaler om en överenskommelse i Cypern under helgen.

– Cypern är under så stor press, jag tror att de är medvetna om att man också måste leverera, sade hon när de första omröstningarna var avklarade i parlamentet.

Hon tror inte att långivarna kommer att se mellan fingrarna utan att Cypern måste lyckas säkra hela beloppet i helgen.

– Åtminstone vill de väldigt tydligt ha en förklaring och plan på hur det ska se ut, säger hon.

Läget skärptes när Rysslands regering och ryska investerare visade sig kallsinniga till cypriotiska erbjudanden om bankaktier och gastillgångar i utbyte mot kontanter och förlängda lån.

Stödet från Europeiska centralbanken (ECB) till Cyperns banker upphör redan på måndag om ingen uppgörelse om nödlån på 10 miljarder euro från EU och IMF är på plats då.

Mer nödlån, oavsett varifrån, är inget alternativ. Det skulle pressa upp landets statsskuld till över 130 procent av BNP och då skulle IMF dra sig ur.

Det kontroversiella förslaget om en engångsavgift på 15 procent på kontotillgångar som överstiger 100 000 euro hade inte behandlats klart i parlamentet på kvällen.

De 17 euroländernas finansministrar ska föra samtal om krislösningarna på söndag.

TT

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".