Motstånd inom EU mot avskaffat Syrien-embargo

Vapenembargot går ut sista maj
2:11 min

EU bör inte bli inblandat i ett krig i Syrien, säger Finlands utrikesminister, Erkki Tuomioja, i en intervju med Ekot efter gårdagens EU-möte om vapenembargot mot Syrien. Frankrike och Storbritannien trycker på för att kunna skicka vapen till syriska oppositionen, men enligt den finske utrikesministern är det inte någon bra idé.

– Vi vill inte att EU direkt eller indirekt blir inblandat i ett krig. Däremot har vi en stor enighet bakom det att vi stödjer en politisk lösning för Syrien som betyder att Assad inte fortsätter. Vi söker efter det mest effektiva sättet att, så snabbt som möjligt, få slut på våldet och inbördeskriget, säger Erkki Tuomioja.

EU:s nuvarande vapenembargo mot Syrien gäller fram till den sista maj. Därefter vill britter och fransmän kunna beväpna den syriska oppositionen.

Igår diskuterade EU-ländernas utrikesministrar återigen vapenembargot, vid sitt möte här i Dublin. Efter det pekade brittiske utrikesministern William Hague på det som kan ha varit en attack med kemiska vapen i Syrien tidigare i veckan.

– Vi är mycket oroade, och jag tror att hela världen är oroad över den möjliga användningen av kemiska vapen i Syrien och existensen av kemiska och biologiska vapen i Syrien, säger William Hague.

Men inom EU finns fortsatt stort motstånd mot att skrota vapenembargot till Syrien, inte minst på grund av oron för att vapen från Europa ska hamna i händerna på regimen eller extrema grupper.

– Egentligen är det svårt att säga att det skulle ha varit någon annan än just de här två länderna som anser att leverans av vapen  skulle vara möjligt eller önskvärt, säger Finlands utrikesminister.

Storbritannien och Frankrike har båda hotat med att om EU inte skrotar vapenembargot, eller åtminstone förändrar det rejält, kommer de på egen hand börja förse syriska rebeller med vapen. Erkki Tuomioja utesluter inte att de gör allvar av sitt hot.

– Jag tror att sannolikheten idag kanske är mindre än 50 procent, men eventualiteten finns där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".