Omröstningen i Cyperns parlament. Foto: Yiannis Kourtoglou/Scanpix.

Nya beslut kan rädda Cypern

Solidaritetsfond ska skapas
1:16 min

Sent i går kväll fattade parlamentet i Cypern flera viktiga beslut som kan rädda landet från statsbankrutt. Men den hetaste frågan, om en engångsskatt på bankinnehav, tas upp först senare i dag.

Det är Plan B som håller på att röstas igenom steg för steg i det cypriotiska parlamentet för att landet ska få låna tio miljarder euro från EU.

För att Cypern ska få lånet måste betydande uppoffringar göras.

I går bestämdes bland annat att en så kallad solidaritetsfond ska startas. Där ska eventuellt delar av landets pensionspengar placeras för att användas i en krissituation.

Ett annat viktigt beslut var att landets banker ska kunna delas upp i två delar för att rensa bort allt det dåliga från den verksamhet som faktiskt fungerar. En sådan uppdelning skulle minska det akuta behovet av pengar för Cypern.

Senare i dag ska parlamentet på nytt ta sig an den kontroversiella frågan om en engångsskatt från bankkonton. Enligt flera ledamöter är det troligt att en sådan skatt kommer att röstas igenom för de som har mer än 100 000 euro på den största banken, Bank of Cyprus.

Senast på måndag måste EU ha godkänt Cyperns räddningsplan, annars stryper den europeiska centralbanken sina löpande lån till de cypriotiska bankerna som därmed inte kan leva vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".