Över 40 döda i brand i flyktingläger

Vid en brand i ett flyktingläger i norra Thailand i går dödades minst 42 människor och flera hundra skadades. I lägret bor flyktingar från Burma, och många av offren tros ha varit kvinnor, barn och gamla.

Det tog två timmar att släcka branden i lägret i Mae Surin i provinsen Mae Hong Son. Guvernören i provinsen säger att dödssiffran kan stiga ytterligare när räddningsmanskap söker igenom brandresterna.

Det finns misstankar om att branden uppstått i samband med matlagning.

Regeringen har lovat utreda branden i lägret, som hyser runt 3 700 flyktingar.

Längs gränsen till Burma finns ett tiotal läger med sammanlagt runt 130 000 flyktingar. De första började anlända under 1980-talet. Många tillhör karenfolket i östra Burma, där en rebellgrupp undertecknade en vapenvila med regeringen förra året efter flera decennier av inbördeskrig. Många har också flytt undan förtrycket under militärjuntan.

Sedan Burma inlett en demokratiseringsprocess har Thailand uttryckt önskan att stänga lägren, vilket lett till oro bland invånarna. Den thailändska regeringen har dock lovat att inte skicka tillbaka någon förrän det kan ske utan risk.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".