Rebeller hotar inta centralafrikansk huvudstad

Fraktion av den ursprungliga rebellrörelsen
1:50 min

Rebellerna i Centralafrikanska republiken har tagit till vapen igen och hotar nu ännu en gång att inta huvudstaden. Enligt franska utrikesdepartementet står rebellerna bara ett par kilometer utanför Bangui.

Banguis gator ligger nu öde efter nyheten att rebellerna ännu en gång hotar att inta landets huvudstad.

Affärer och skolor har stängt och oroliga människor stannar inne eller söker sig ner till Ubangi-floden för att fly över till grannlandet Kongo - hundratals väntar nere i hamnen på att få ta sig över, enligt en anställd på ett av stans färjebolag.

En regional styrka som skickats till Centralafrikanska Republiken för att hjälpa till med freden hjälpte inte alls - i går sköts sig rebellerna helt enkelt igenom fredsstyrkans sista militärpostering på väg in mot huvudstan.

En rebelltalesman säger till nyhetsbyrån AFP att rebellerna uppmanar alla civila och militärer att hålla sig lugna inför deras intåg i staden - vi vill undvika onödiga strider, sa talesmannen.

Det är bara två månader sen regeringen kom överens om ett fredsavtal med rebellerna i Seleka, Allinsen, och bland annat gav flera ministerposter till rebellerna.

Men de som inte kom med i regeringen anser nu att andra löften inte har uppfyllts, som att politiska fångar ska släppas och utländska soldater lämna landet.

För två dagar sen meddelade rebellerna att de tänker ta till vapen igen, och redan står de nu alltså strax utanför huvudstan.

Nu verkar det handla om en fraktion av den ursprungliga rebellrörelsen, som kommit på kant med sina forna vapenbröder som nu är med och styr.

Seleka inledde sitt uppror i december, och deras är bara ett i raden av ständigt återkommande kupper och revolter, ända sen självständigheten från Frankrike på 60-talet.

Landets president Bozizé tog själv makten i en kupp för tio år sen, och har sen dess styrt ett av världens fattigaste och mest outvecklade länder utan att befolkningen märkt mycket av några förbättringar.

Två år efter kuppen blev han vald till president i allmänna val men opposition och rebeller anser att valet var fyllt av fusk. Att Bozizé ska avgå har tidigare varit ett av rebellernas krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".