Cyperns parlament. Foto: Yiannos Kourtoglou/Scanpix

Debatt om cypriotisk engångsskatt skjuts upp

Cyperns parlament kommer inte att debattera en möjlig engångsskatt från bankkonton förrän efter mötet mellan euroländernas finansministrar, enligt en parlamentsledamot.

– Vi kommer att träffas efter eurogruppens möte. Jag vet inte när, säger den anonyme ledamoten till nyhetsbyrån Reuters.

I morgon ska euroländernas finansministrar mötas om krisen i Cypern. Cyperns president Nikos Anastasiades kommer, tillsammans med olika partiföreträdare, i dag att resa till Bryssel för att samtala med EU om åtgärder för att stävja landets konkurs, skriver AFP.

Delegationen åker vid lunch, och väntas åter till Cypern sent i kväll eller tidigt i morgon, enligt nyhetsbyrån CNA.

Ett genombrott kom i går kväll när ledamöterna bland annat bestämde att en så kallad solidaritetsfond ska startas där tanken är att landets pensionspengar ska placeras.

Den skarpt ifrågasatta engångsskatten från bankkonton handlar om 15 procent i skatt på kontotillgångar som överstiger 100 000 euro. Stödet från Europeiska centralbanken (ECB) till Cyperns banker upphör redan på måndag om ingen uppgörelse om nödlån på 10 miljarder euro från EU och IMF är på plats då.

Förutom förslaget om en solidaritetsfond godkände parlamentet ett förslag till att rekonstruera krisbanker genom att dela upp dem i en "sund" och en "osund" del.

Dessutom ges myndigheterna befogenhet att kontrollera banktillgångar för att hindra att kunderna rusar för att ta ut sina pengar då de öppnar igen.

Ekot och TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".