Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 3
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 3
Anna Hed (C) kommunalråd Mora kommun. Foto: Malin Olofsson/Sveriges Radio
3 av 3
Solvei Bjur Hedlund, kostchef Mora kommun. Foto: Malin Olofsson/Sveriges Radio

Dalarna vill servera skolbarnen egna köttdjur

"Tycker det är tråkigt att det blivit en jakt på pengar"
2:46 min

För att kunna få bättre koll på det kött som serveras till skolbarnen överväger nu sex kommuner i Dalarna att själva äga köttdjur och låta dem beta på kommunens mark, för att sedan skickas till slakt så att dess kött kan hamna i skolköken.

– Det är viktigt att tänka på vad vi stoppar i oss och att vi vet vad det är för någonting. Det kan också vara en pedagogisk grej, då barnen i dag har tappat mycket kunskap och de vet knappt var maten kommer ifrån, säger Solvei Bjur-Hedlund, kostchef i Mora kommun.

På Bjäkenbackens skola, i Mora kommun, har det just varit matrast och i köket är det nu bara disken kvar.

Tillsammans med Rättvik, Leksand, Gagnef, Orsa och Älvdalen utreder nu Mora hur kommunerna själva skulle kunna producera en del av köttet som serveras i förskolor skolor och äldreboende. 

Ökad kunskap om djurvälfärd, miljöpåverkan och bristande kontroll är några av anledningarna till att tänka om, menar Solvei Bjur-Hedlund.

– Vi är väldigt måna om att få bra kvalité på det vi serverar. Det är skräcken att servera lasagne som vi tror att det är nötkött i, men så är det hästkött. 

När lagen om offentlig upphandling säger stopp för kommunerna att ställa krav på att få svenskt kött så kan det här vara en väg att kringgå lagen och ändå få närproducerat kött.

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det bara blivit en jakt på pengar och att man tappat bort kvalitén.

När lantbrukarna i trakten lägger ner skulle de kommunägda djuren kunna fylla ytterligare en funktion, enligt Anna Hed som är centerpartist och kommunalråd i Mora. 

– I Dalarna och i Mora är vi kända för ett öppet vackert landskap men tyvärr är det så att det ser inte riktigt ut så länge utan vi har mark som växer igen. Och att låta djur beta av istället för att använda en massa maskiner är ett miljövänligt sätt.

Kan man inte få tankarna om kolchoser när kommunen, myndigheter äger matproduktionen ända ut på betesmarken? Kan man inte se lite rött på det här, du är ju centerpartist?

– Nej jag ser det snarare tvärtom att det här kan gynna småföretagandet. Tack vare att vi får igenom det här så kanske det är flera mindre lantbrukare som klarar av att vara kvar, säger Anna Hed. 

Tanken är att skötseln av djuren ska upphandlas som en tjänst, likaså slakten och styckningen. På Bjäkenbacken skola tycker fjärdeklassaren Alexander Halvarsson  att det skulle vara en bra idé att kunna se hur djuret som köttet kommer från, har haft det.

– Jag vill veta om kon varit pigg och fått gå fritt på en åker och inte varit sjuk eller plågad, säger han.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".