Barack Obama gjorde sitt första officiella besök i Israel. Foto: Pablo Martinez Monsivais/Scanpix.

Turkietkontakt oväntat resultat av Obamabesök

Bad om ursäkt för Ship to Gaza-bordning
1:44 min

Obamas första officiella resa till Israel gav inga genombrott för en fredslösning mellan Israel och palestinierna, men en öväntad diplomatisk framgång blev återupptagna relationer mellan Israel och Turkiet.

USA:s president Barack Obama är på väg hem efter sin första officiella resa till Israel och de palestinska områdena, och ett kort besök i Jordanien.

Obama medlade fram återupptagna relationer mellan Israel och Turkiet, efter 3 år av brutna förbindelser.

I går eftermiddags ringde Israels premiärminister Binyamin Netanyahu sin turkiske kollega Recep Erdogan.

Netanyahu gav då Erdogan det han krävt och väntat på i tre år: en officiell israelisk ursäkt för de nio turkiska aktivister som dödades när israeliska soldater bordade fartyget Mavi Marmara våren 2010.

Mavi Marmara var ett av fartygen i Ship to Gaza, flottan som försökte bryta Israels blockad av Gazaremsan.

Netanyahu ringde från en trailer ute på plattan på Tel Avivs flygplats, och bredvid sig hade han Barack Obama som just skulle kliva ombord på Air Force One och lämna Israel.

Normala relationer mellan Israel och Turkiet - två amerikanska nyckelallierade i regionen - ska nu återupptas. Det var en diplomatisk kupp för Obama.

Men det var också den enda konkreta framgången under denna resa. Obama har reparerat sina frostiga relationer med Netanyahu, han har talat till det israeliska folket och sagt att USA alltid stöder Israel och dess säkerhet - men att palestinierna måste få en egen stat.

Men han anvisade ingen ny väg mot den staten. Och han gjorde palestinierna besvikna genom att backa från sitt tidigare krav att Israel ska stoppa byggandet av fler bosättningar på den ockuperade Västbanken

Utrikesminister John Kerry, som har rest med Obama, återvänder redan ikväll för nya möten med de israelilska och palestinska ledningarna.

Men utan nya  konkreta amerikanska initiativ, och med en ny israelisk regering där bosättarrörelsen och  motståndare mot hela tanken på en palestinsk stat fått ökat inflytande verkar utsikterna för något slags framsteg mycket små.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".