Centerpartiets idéprogram har varit omdiskuterat. Nu tar partiet beslut i en rad frågor. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Centern delad om kärnkraft - beslut på marginal

"Man måste sätta ner foten"
2:01 min

Kärnkraftsfrågan fortsätter att dela Centerpartiet. Med bara några få rösters övervikt avvisade den pågående centerstämman i dag en skarpare skrivning mot kärnkraften.

Den mjukare formulering som till sist vann omröstningen på stämman säger att "Centerpartiets vision är ett samhälle utan kränkraft".

– Vision. Om ni slår på det i ordlistan är det drömsyn eller andeuppenbarelse, kommenterar Owe Wiktorsson från Bohuslän.
– Vi ska prata rakt ut: Bort med kärnkraften!

Owe Wiktorsson ville stryka ordet vision och i stället ville slå fast att kärnkraften ska bort inom mindre än en generation. Han fick stöd av Dick Larsson Stockholms län.

– Man måste sätta ner foten, och säga att vi ska avskaffa kärnkraften. Gör man inte det får man debatten om att bryta uran i Sverige, och vi vet vad det innebär för miljökonsekvenser, säger Dick Larsson.

Men flera talare varnade för en skarpare skrivning. Torbjörn Egerhag från partistyrelsen ville bort från kränkraftsdebatten.

– De som ser stämman utifrån undrar. Vi behöver fortsätta diskussionen om andra ämnen, säger han.

Gustav Andersson Stockholms stad ansåg att kärnkraftsfrågan riskerade att skymma den större klimatfrågan.

– Vi kan inte odla våra egna reflexer från 70-talet på bekostnad av ett verkligt engagemang i klimatpolitiken, säger Gustav Andersson.

I omröstningen blev det en mycket knapp övervikt för att behålla skrivningen att ett samhälle utan kränkraft är en vision.

Under eftermiddagen har centerpartisterna fört en het diskussion om ifall inkomstskatterna ska vara mer eller mindre progressiva och ifall exempelvis kommuner eller regioner ska få bestämma över skatter på exempelvis gruvor och vattenkraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".