Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Cypriot: "Inte tillräckligt för att rädda Cypern"

"Jag är inte särskilt optimistisk"
2:05 min

De som har välfyllda konton på Cyperns största bank kan få betala en fjärdedel av pengarna i engångsskatt för att rädda landet från statsbankrutt. Åtgärden anses vara nödvändig för att få ihop ett räddningspaket till på måndag, men cyprioten Maria Immanuel tror inte att det är tillräckligt.

Även de beslut som redan har tagits i det cypriotiska parlamentet tyder på att småspararna på Cypern inte ska behöva förlora några pengar på kort sikt. Men oron är ändå stark bland befolkningen.

Vid en bankomat, tillhörande Laiki Bank i centrala Nicosia, står arkitekten Maria Immanuel och tar ut pengar. Det är andra dagen i rad som hon försöker ta ut så mycket det bara går.

– Jag har barn och behöver vara på säker på att ha pengar, säger hon

Just statsägda Laiki bank är en av två banker som står i fokus för krisen. Planen är att Laiki ska delas upp i två delar där småspararnas pengar hamnar i den delen med välskötta lån.

Cyperns största bank, Bank of Cyprus, ser däremot ut att slippa rekonstruktion men alla bankens kunder som har mer än 100 000 euro på sina konton kan bli tvingade att betala så mycket som en fjärdedel av pengarna i engångsskatt.

Beslut i frågan ska fattas i helgen. Eurozonens finansministrar ska sedan ta ställning till om denna sista pusselbit är tillräcklig för att göra Cyperns räddningspaket hållbart.

Kravet är att Cypern ska få fram nästan sex miljarder euro på egen hand som sedan ska kompletteras med ett nödlån från EU.

Cypern har till och med måndag på sig att lyckas annars stryper den europeiska centralbanken utlåningen till de cypriotiska bankerna som snabbt kommer krascha. Men förhoppningen är att bankerna ska kunna öppna på tisdag.

Maria Immanuel vid bankomaten i Nicosia tror att räddningspaketet bara är konstgjord andning. De dåliga lånen till Grekland och bostadsbubblan i landet är för stora problem för bankerna för att de ska kunna lösas på en vecka.

– Jag är inte särskilt optimistisk. Det här kommer inte vara tillräckligt, mer kommer, säger hon.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".