Isbrytaren Frej assisterar ett fartyg i Bottenviken 2011. Arkivfoto: Överstyrman Ola Andersson/Isbrytaren Frej.

Fullt upp för isbrytarna i den bitande kylan

"Isutbredningen har kommit relativt sent"
1:59 min

Isbrytarna har haft hektiska dagar på grund av hård vind och is som växer till på grund av kylan. Flera fartyg har tidvis suttit fast.

I Gävlebukten finns isbrytaren Ale, där Lars Bertil Gustavsson är befälhavare.

– När isen trycker på och det skjuter ihop isflaken, så de reser sig och pressas mot varandra. I de fall där fartyg fastnar kan det hända att det pressas upp is. Det finns många förlisningar bakåt i historien där isen pressats upp. Men med moderna fartyg är de riskerna väldigt små, säger han.

– Men det kan trots allt ställa till bekymmer med framkomligheten att det blir väldigt hårt och svårt att ta sig fram.

De senaste dagarna har isbrytarna haft mycket arbete i Bottenviken och längs den svenska Bottenhavskusten. Ale finns i Gävlebukten.

Hårda vindar uppåt 20 meter per sekund har pressat ihop isen tillvallar, och kyla bidrar till att den fortsätter växa till sig. En period låg flera fartyg och väntade på assistans. Men nu är vädret bättre.

– Nu är det inte de problemen för närvarande, utan nu löper trafiken överallt med isbrytarhjälp på de flesta ställena. I vissa fall går de själva, i vissa fall går de bara med isbrytarassistans. Det är på väg in i ett normalt läge där det rullar på med någon enstaka som väntar, men annars löper det på.

Är detta ett onormalt läge i slutet av mars?
– Det är inte jätteovanligt alls, utan häruppe på Norrlandskusten är det normalt så att ismaximum är i mitten, andra halvan av mars. Sedan börjar det minska.

– Däremot har den här vintern varit ganska lindrig i de södra regionerna när det gäller is. Men den här tillväxten, och den stora isutbredningen, har kommit relativt sent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".