Foto: Scanpix

Engångsskatten tros bli 20 procent i Cypern

Finansministrar i möte i morgon
1:03 min

Från Cypern kommer det obekräftade uppgifter om att regeringen och de internationella långivarna i den så kallade trojkan har kommit överens om en engångsskatt på välfyllda konton på landets största bank - Bank of Cyprus.

Om uppgifterna stämmer innebär det ett stort steg mot ett färdigt räddningspaket.

Tidigare har det talats om en bankskatt på 25 procent av värdet i alla konton på Bank of Cyprus som överstiger 100 000 euro men den senaste informationen är att siffran landar på 20 procent.

Det uppger en anonym tjänsteman till nyhetsbyrån Reuters. Dessutom ska konton även på andra mindre banker beskattas med fyra procent om de har värden över 100 000 euro.

Att även småbankerna dras med i paketet gör att Cypern slipper placera pensionspengar i en nödfond vilket var planerat tidigare. Något som Tyskland varit kritiskt mot och inte sagt sig kunna godta. Om pensionerna fredas är det ytterligare ett tecken på att Cypern böjer sig för resten av EU.

I morgon kväll träffas eurogruppens finansministrar för att eventuellt godkänna Cyperns räddningsplan. Om de senaste uppgifterna stämmer är det nära till hands att tro att Cypern får ett nödlån på 10 miljarder euro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".