Under Earth hour släcks lampor världen över. Här i Göteborg. Arkivfoto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Släckt lyse ska sätta ljuset på klimatet

Släck lampan. Uppmaningen kommer när Världsnaturfonden under lördagskvällen återigen arrangerar Earth Hour. Kampanjen är ett budskap till världens politiker om att ta klimatförändringar på allvar. Men så mycket energi sparas det sannolikt inte.

Världsnaturfonden konstaterar själva att det handlar om en symbolhandling, inte en energisparkampanj. Något som även forskarvärlden skriver under på.

– Det här är inget sätt att rädda klimatet, men som en symbolisk handling har den ett värde, säger Naghmeh Nasiritousi på Centrum för klimatpolitisk forskning i Norrköping, till P4 Östergötland.

Och många vill vara med. Runtom i landet släcker 210 kommuner, liksom många företag och privatpersoner, mellan 20.30 och 21.30 på lördagskvällen.

– Det är roligt, när man känner att man har gjort något bra för världen, säger Dina Awad, från Borlänge Energis ungdomsråd, till P4 Dalarna.

Göteborg deltar för sjunde året i kampanjen, och lyset släcks bland annat på Götaplatsen, Avenyn och Gustaf Adolfs torg. Tusentals stearinljus har delats ut i staden av ett energibolag.

I Karlshamn uppmärksammas kvällen på ett annat sätt. Där ordnas en ljusmanifestation med dynamoficklampor.

I Skåne deltar 24 kommuner och det bjuds bland annat elddans, fackeltåg och utställningar på sina håll.

Världsnaturfondens egen uppskattning är att drygt hälften av svenskarna i fjol uppmärksammade kampanjen och släckte. Men någon säker siffra finns förstås inte.

I Västernorrland väljer alla kommuner utom en att delta: Ånge. Där anser man på kommunen att det skulle bli för krångligt att manuellt släcka ner på offentliga byggnader.

Målet för Världsnaturfonden är att två miljarder människor världen över ska nås av kampanjen, för att man på så vis ska kunna sätta press på politikerna. Många privatpersoner verkar tilltalas av idén.

– Det är ett bra tillfälle att påminna oss om hur viktigt det är att tänka på de här frågorna; om hur vi förbrukar energi, och hur det påverkar klimatet. Det är en stor fråga för hela mänskligheten, säger Yngve Gunnarsson till P4 Gävleborg.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".