Oppositionspartier vill lagstifta om mobiltäckning

"Vi är vana att kunna nås"
2:09 min

Regeringen måste säkerställa att det går att ringa på mobilen i hela landet. Det menar tre oppositionspartier efter Kalibers granskning, som visar att den ansvariga myndigheten, Post- och Telestyrelsen, inte längre ställer några krav på teleoperatörerna att bygga ut och förbättra mobiltelefonnäten.

– Det finns många skäl till att säga att vi måste skärpa lagstiftningen nu, säger Monica Green, it-politisk talesperson för Socialdemokraterna.

– Det är ett arbetsmiljökrav från skogsarbetare och från lantarbetare och från sådana som jobbar i skog och mark. Men det är också ett säkerhetskrav för turister och andra som befinner sig utanför tätbefolkade områden.

Lagkravet i dag säger att man har rätt till en hemtelefon i sin bostad. Borde lagen även täcka in mobiltelefontäckning?

– Ja, jag tror att det är dags för det eftersom fler och fler skaffar sig mobil. Vi är vana vid att kunna nås. Det här handlar om att man ska kunna röra sig utanför sin bostad, säger Monica Green.

Trots att det inte går att ringa med mobilen på många håll i landet ställer den ansvariga myndigheten, Post- och Telestyrelsen, inte längre några krav på mobiloperatörerna att bygga ut och förbättra näten.

Sedan 2009 är det enda kravet på operatörerna att de behåller status quo.

Chefen för Post- och Telestyrelsens spektrumavdelning, Urban Landmark, har sagt till Ekot att de borde ställt högre krav, men att deras uppdrag från regeringen inte är att se till att alla har täckning.

Men nu höjs alltså röster från oppositionen om ändrad lagstiftning.

– Jag tycker att det är ganska lämpligt, för att inte säga nödvändigt, säger Siv Holma, som sitter i trafikutskottet och ansvarar för infrastrukturfrågor för Vänsterpartiet.

– Det som gäller för fast telefoni måste gälla också när man använder sig av ny teknik. Det kan regeringen inte bara låta marknadskrafterna fixa, utan här måste man från politikens sida peka med hela handen och säga: "Detta ska fungera och det ska förbättras", säger hon.

Även Miljöpartiets Bodil Ceballos säger att det kan bli nödvändigt med en lagändring, eftersom allt fler går över till att bara använda mobilen.

– Tanken är ju att man ska kunna prata i telefon i hela landet. Nu utgår det vad som är lönsamt, så operatörerna har ingen skyldighet att förmedla telefoni i områden som inte är lönsamma. Är det så att man bor bara några stycken i viss liten by, då är vi ju inte lönsamma, men vi behöver fortfarande telefon, säger Bodil Ceballos.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

P4 ganskar mobiltäckningen

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".