Inget krav på mobiltelefontäckning på landet

Publicerat söndag 24 mars 2013 kl 06:05
En mobilmast och en smartmobiltelefon. Foto: Scanpix
Den explosionsartade ökningen av smarta telefoner belastar mobilnäten hårt och nu verkar mobiloperatörerna ha svårt att hinna bygga ut näten. Foto: Scanpix

Trots att det inte går att ringa i mobilen på många håll i landet ställer Post- och Telestyrelsen inte längre några krav på mobiloperatörerna att bygga ut och förbättra näten.

Bor du i glesbygden utanför storstäderna kan det bli stora problem enligt Anders Fjällström som är fjällräddare.

– Det är ju en säkerhetsfråga tycker jag. En väldigt allvarlig säkerhetsfråga.

I Norra Fjällnäs och grannbyn Björkbacken har telefonerna inte fungerat på fyra dagar när vi kommer dit. Under den tiden har det inte gått att komma i kontakt med omvärlden överhuvudtaget, inte ens ringa nödnumret 112.

– Har man ingen täckning för telefon så att man kan nå räddningstjänst så har man ju problem, säger Anders Fjällström.

Flera av de stora operatörernas täckningskartor visar att det ska gå att ringa här. Men när Sveriges Radios Kaliber testar går det inte. Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia, säger att den utlovade täckningen baseras på teoretiska beräkningar som funkar i bästa fall.

Varför inte bygga ut mobiltelefonin mer i glesbygden?

– Därför att det här är en verksamhet som bygger på att vi satsar där vi kan få tillbaka våra pengar, säger han.

Post- och Telestyrelsen är den myndighet som ansvarar för telefonin i Sverige och det är de som kan ställa krav på telefonbolagen. Men sedan 2009 är deras enda krav att operatörerna ska behålla status quo, inga krav på utbyggnad eller bättre täckning.

Post- och Telestyrelsens bedömning grundar sig på bolagens egna datorberäkningar som visade att de överträffat tidigare krav.

– Vad det gäller mobiltelefonitäckning så finns ingen rättighet att få det och det är inte PTS skyldighet att se till att det finns hundra procents yttäckning i Sverige, utan det måste till i så fall politiska beslut, säger Urban Landmark, chef på Post- och Telestyrelsens Spektrumavdelning.

Men när det fortfarande då inte funkar, varför inte ställa högre krav?

– Jo, och det är mycket möjligt att vi gör det nästa gång vi tilldelar tillstånd, säger han.

Skriv ut

Mer om …

Internet/IT

Dela

Användarkommentarer

30 Kommentarer

Nedanstående kommentarer kommer från användare och är inte en del av det redaktionella innehållet. I och med att du skickar in en kommentar bekräftar du också att du accepterar våra regler för kommentering
Du kan kommentera anonymt. Vill du inte uppge din e-post kan du därför skriva in en påhittad t ex ”intejag@example.com”

Visa fler