Foto: Scanpix

Putinkritikern Boris Berezovskij död i exil

Såg möjligheterna efter Sovjetunionens fall
1:44 min

Den ryske affärsmannen Boris Berezovskij är död. Han hittades avliden i sitt exilhem i London under lördagen och nu spekuleras det i ett möjligt självmord. Få har spelat en så avgörande roll i Rysslands nutidshistoria som Berezovskij. Bland annat hade han en viktig roll för Vladimir Putins väg till makten.

För ett par månader sedan skrev Boris Berezovskij ett personligt brev till president Vladimir Putin där han ångrade sina synder och bad om hjälp att återvända hem till Ryssland.

Det hävdade i alla fall Putins pressekreterar när nyheten kom om den 67-årige Berezovskijs död i Londonexilen.

Med den ryske affärsmannen Boris Berezovskij går en avgörande epok i Rysslands historia i graven.

Matematikern från Moskva såg möjligheterna efter Sovjetunionens fall. Från framgångsrik bilhandlare, via mediemogul blev han en av det sena 90-talets mest centrala politiska spelare.

Han ingick i den innersta kretsen, den så kallade familjen, kring dåvarande president Boris Jeltsin och det lär ha varit Berezovskij som övertalade såväl Jeltsin som Putin om att det var Vladimir Putin som var rätt man för Ryssland.

Boris Berezovskij hamnade snart i onåd hos Rysslands nya ledare, anklagades för ekonomisk brottslighet och valde i början på 2000-talet exilen i London.

Därifrån har han varit en av Vladimir Putins ivrigaste kritiker men också använts flitigt av makten i Moskva som syndabock för det mesta. Han har fått skulden både för journalisten Anna Politkovskajas och den f d KGB-agenten Alexander Litvinenkos död och förra året hävdade rysk tv att Berezovskij också var hjärnan bakom punkgruppen Pussy Riot.

Förra året förlorade han i London ett uppmärksammat mål mot en annan rysk oligark, Roman Abramovitj och det sägs nu att han var i ekonomiskt trångmål. Varför han dog är oklart och i ryska medier spekuleras det nu i ett möjligt självmord.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".