Nätterapi användbar även vid svårare depression

1:53 min

Terapi via internet och andra former av självhjälp har bra effekt även vid måttligt svåra depressioner. Det visar en sammanställning av studier från flera olika länder, bland annat Sverige som nyligen publicerades.

– Vi har ju tidigare bedömt det som att det finns ett stort stöd för internetbaserad kognitiv beteendeterapi men det här är välbehövligt och styrker det vi har rekommenderat i våra riktlinjer, säger Mårten Gerle, sakkunnig på Socialstyrelsen.

Studien som Uppsala nya tidning skriver om idag består av en analys av data från 16 olika studier i sju länder. Knappt 2500 patienter har deltagit.

Studien visar alltså att även de med lite djupare depressioner, alltså den grupp som oftast söker hjälp för sina besvär och som kanske i kortare perioder blir sjukskrivna för sina depressioner kan ha hjälp av den här terapiformen. 

Den innebär att patienten har en kontakt, först vid en bedömning, och sedan som stöd via till exempel e-post.

Vad är det då som gör att den fungerar? Det handlar om att förstå vad depressionen är och sedan ta sig ur den, säger Gerhard Andersson professor i klinisk psykologi som har deltagit i studien - och en del klarar det bättre på egen hand, anser han.

– Är det så stor poäng med att kunna ta ledigt från jobbet, kanske fixa barnpassning för att sedan sätta sig i ett väntrum för att få träffa någon i 45 minuter eller en timme? För en del är det oerhört viktigt. Andra tycker att om man kan få samma information på nätet och ändå ha kontakt med sin behandlare, är det fullgott alternativ som kanske till och med är bättre, säger Gerhard Andersson.

Mårten Gerle på Socialstyrelsen tycker att så kallad nätterapi ökar patienternas valfrihet.

– Med tanke på hur omfattande den psykiska ohälsan är framförallt med lindriga och måttliga depressioner så finns det ett stort behov av behandlingsalternativ. Hittills har det enda som har erbjudits varit antidepressiva läkemedel, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista