Boris Berezovskij. Foto: Maria Persson Löfgren/SR

Giftexperter utreder Boris Berezovskijs död

Experter på kemiska och biologiska gifter, liksom strålskador, deltar i undersökningen av den ryske oligarken Boris Berezovskijs bostad och kvarlevor, uppger brittisk polis.

Den ryske affärsmannen Berezovskij – känd från bittra bråk med Kreml – hittades igår död i sitt hem utanför London av sjukvårdspersonal som larmats till platsen. Polisen utreder dödsorsaken.

Berezovskij var vän med Kremlkritikern Alexander Litvinenko, som dog av radioaktiv förgiftning 2006.

Den 67-årige Berezovskijs advokat sade att oligarken var deprimerad under sin sista tid i livet, och att det troligen rörde sig om självmord. Påståendet tillbakavisades av andra närstående.

Polisens talesman sade att polisen vidtar alla nödvändiga åtgärder för att garantera en grundlig utredning av dödsfallet. Både Berezovskijs bostad och kringliggande gator hade spärrats av, men talesmannen Stuart Greenfield försäkrade kringboende att det inte förelåg någon fara.

Britterna har ännu Litvinenkos död i färskt minne. Litvinenko, som levde i exil i Storbritannien, dog efter att ha blivit förgiftad av det radioaktiva ämnet polonium. Litvinenkos änka är övertygad om att Kreml likviderade honom.

Ekot och TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".