Bankanställda protesterar utanför det cypriotiska parlamentet. Bannern till vänster lyder: ”Vi kämpar inte bara för våra jobb utan också för människors besparingar”. Foto: Petros Giannakouris/Scanpix

Två vägar att välja på för Cypern

Skulle fungera som en spetsig nål
1:02 min

Med en hotande bankkollaps redan på tisdag ställs det hårda krav på att Cyperns parlament fattar viktiga beslut i dag. I kväll klockan 18 svensk tid har eurogruppens finansministrar planerat att ha möte för att ta ställning till om Cyperns räddningspaket håller måttet.

Trojkan med EU, IMF och den europeiska centralbanken har blivit hatobjekt för många på Cypern den senaste veckan.

Kravet på att den lilla önationen ska få fram nästan sex miljarder euro på kort tid anses vara för tufft.

I nuläget finns bara två vägar att välja på; antingen låta landets banker gå under eller göra som EU vill och ta ut en engångsskatt på bankkonton med över 100 000 euro. Ett beslut som skulle fungera som en spetsig nål rakt in i den cypriotiska bankballongen.

I går läckte information ut om att trojkan och Cyperns regering redan kommit överens om en engångsskatt på 20 procent på alla konton med över 100 000 euro i den största banken - Bank of Cyprus. Dessutom skulle konton med mer än 100 000 euro i landets mindre banker beskattas med fyra procent.

Även om ryktet stämmer måste förslaget ändå godkännas av det cypriotiska parlamentet för att kunna bli en del av Cyperns räddningspaket.

Ett nej till en bankskatt skulle betyda att räddningsplanen misslyckas och att den europeiska centralbanken inte kommer att fortsätta att hjälpa de sargade cypriotiska bankerna att hålla sig vid liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".